Uitbreidingen

FSC/PEFC hout

Geschreven door admin

Als je hout wil kopen, heb je vaak de keuze uit verschillende soorten hout. Tegenwoordig is veel hout goedgekeurd door FSC of door PEFC; twee van de meest bekende keurmerken. Wil je dus hardhout kopen, let dan op de twee genoemde keurmerken.

Wat is FSC en PEFC?

FSC en PEFC zijn de twee bekendste keurmerken als het gaat om hout. Omdat hout gekweekt kan worden en dus in principe onbeperkt te winnen is, is hout een erg duurzaam en milieuvriendelijk materiaal. Tenzij het hout op een onverantwoorde wijze wordt gekapt. Om die reden zijn de keurmerken FSC en PEFC in het leven geroepen. Beide organisaties die de keurmerken uitgeven zien toe op de duurzaamheid van het bosbeheer.

Wat is het verschil tussen FSC en PEFC hout?

De verschillen tussen FSC en PEFC zijn niet heel groot. Beide organisaties zien er op toe dat het bosbeheer op een juiste wijze geschiedt en dat is dan ook de voornaamste reden om voor hout met een dergelijk keurmerk te kiezen. Het doel van beide organisaties is dan ook gelijk, maar de weg naar dat doel toe is verschillend. De beide keurmerken leggen dan ook elk iets andere accenten op de te certificeren materialen.

De verschillen zitten in de manier van certificeren, de wijze waarop besluiten worden gevormd, PEFC werkt zogenaamd bottom up terwijl FSC top down werkt, bij FSC dienen hergebruikte producten voor de volle honderd procent gerecycled te zijn terwijl PEFC 70 procent voldoende vindt.

Duurzaam bosbeheer

Zoals je kunt zien zijn de verschillen dus gering. Er is weinig reden om voor het ene of het andere keurmerk te kiezen en een keuze voor een van de keurmerken is dan ook altijd beter dan kiezen voor hout zonder keurmerk. Beide organisaties hebben brochures uitgebracht met meer informatie over de specifieke eisen en wijze van certificering.