Vloeren

Wat zijn de voor- en nadelen van vloerverwarming?

Geschreven door admin

Vloerverwarming lijkt echt een nieuwe trend te zijn. De meeste nieuwe woningen worden opgeleverd met vloerverwarming. Maar is vloerverwarming nu echt zo hip, trendy en vooral handig? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordeel: gelijkmatige warmte

Het grootste voordeel is dat je gelijkmatige warmte krijgt. Een radiator wordt vooral zelf heel erg heet, waardoor de directe lucht eromheen ook bloedheet wordt. Aan de andere kant van de kamer zal het echter een stuk koeler zijn, waardoor de warmte in de kamer niet aangenaam voelt.

Voordeel: geen radiatoren

Radiatoren zijn lelijk en zitten altijd in de weg. Bovendien zijn ze lomp en gewoon niet mooi in de ruimten in huis. Daarom is vloerverwarming veel praktischer: je hebt geen radiatoren meer nodig! Overal warm, zonder die lelijke dingen. Ideaal, toch?

Nadeel: lastig bij bestaande woningen

Vloerverwarming is extreem lastig om in bestaande woningen aan te leggen. De vloer moet open, en dat is voor veel mensen net iets teveel van het goede. Dan maar radiatoren, die kun je tenminste met weinig moeite aanleggen en verplaatsen.

Nadeel: lastig te onderhouden

Als de vloerverwarming stuk gaat en lekkages gaat vertonen, ben je nog niet jarig. Dikke kans dat de vloer open moet. Dat terwijl je bij een lekkende radiator binnen enkele minuten het euvel kunt verhelpen, mits je er verstand van hebt. Bij vloerverwarming is dat dus wat lastiger. Wat ons betreft is dit dus ook een flink nadeel aan vloerverwarming; bij radiatoren heb je hier veel minder last van.