Dakdekker

Een zolderdak isoleren

zolderdak isolatie
Geschreven door admin

Een huis valt of staat bij de isolatie van je zolder. Indien dit niet goed in orde is kan je verbruik op het gebied van energie behoorlijk oplopen. Of het nu gaat om een zolder waar je spullen opslaat, een kantoor hebt of een slaapkamer. De isolatie van je zolder is een belangrijk ingrediënt voor een gezonde leefomgeving. De mogelijkheden leggen wij dan ook graag aan je voor. Want hoe isoleer je een zolder? En wat gaat het kosten?

Je kunt je zolder laten isoleren op 2 manieren. Dakisolatie, vloerisolatie of een combinatie van beide. Een belangrijke rol hierbij speelt het gebruik van je zolder. Is het een ruimte waar u zelf veel tijd door brengt, dan is dakisolatie een goede oplossing. Gebruikt u de zolder enkel als opslagruimte dan is vloerisolatie in principe voldoende. Een combinatie van beide manieren kan ook. In dit geval is de zolder in de toekomst ook te gebruiken voor meerdere doeleinde en kun je optimaal gebruik blijven maken van je zolder.

De zoldervloer isoleren:
Bij de isolatie van je vloer word warmteverlies tegengegaan op vloer niveau. Eveneens voorkom je dat de koude van je zolderruimte doortrekt naar de onderliggende verdiepingen. Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor soort zoldervloer je hebt. Dit kan een betonnen vloer zijn maar ook een houten vloer. Dit is belangrijk omdat op 2 manieren de zoldervloer kan worden geïsoleerd.

Een massieve zoldervloer isoleren:
Bij een zoldervloer van beton of vaten word de isolatie aangebracht boven op de bestaande zoldervloer. Als eerste moet er een dampscherm worden aangebracht. Dit is een damp remmende folie, die er voor zorgt dat vocht niet door trekt in de isolatie van de vloer. Vervolgens worden de isolatieplaten bevestigd boven op deze folie. Een andere mogelijkheid voor het isoleren van een massieve vloer is het plaatsen van minerale wol. Bij deze manier van isoleren moet er eerst een frame worden gemaakt met latten om die vervolgens op te vullen met de minerale wol.

Een niet massieve zoldervloer isoleren:
Als je een spanten vloer hebt kan het isoleren van uw vloer een stuk eenvoudiger door de isolatie aan te brengen tussen de spanten. Dit kan worden gedaan met glaswol, rotswol of papiervlokken. Breng de isolatie in dit geval aan tot een dikte van 15 tot 23 centimeter. Ook hier is een dampremmende laag (dampscherm) erg belangrijk. Als deze nog niet aanwezig is op je vloer, zijn er isolatieplaten verkrijgbaar waar deze folie al op vast zit. Deze hoef je alleen maar af te plakken op de naad waar ze op elkaar aansluiten.

Een Zolder dak isoleren:
De isolatie van een zolder dak is noodzakelijk als je de zolder wilt gebruiken voor meer dan enkel een opslagruimte. Denk hierbij aan een kantoor op zolder, of een slaapkamer. Bij het isoleren van een zolder dak kun je de zolder voor alle doeleinde gebruiken, ook eventueel in de toekomst. De koude die van buiten komt word tegen gegaan en er word op deze manier voor gezorgd dat je het huis volledig en optimaal kunt benutten.

Een zolder dak aan de binnenkant isoleren:
De meeste zolders zijn schuine daken en zijn perfect te isoleren met glas of steenwol. Belangrijk bij het isoleren van je dak is, dat het op een goede manier gebeurt. Zo blijft de koude buiten en de warmte binnen. De isolatiewol kan tussen de spanten geplaatst worden in een dikte van 15 tot 25 cm. Het is dan ook aan te raden om een glas of steenwol te gebruiken waar een dampremmende folie op zit. (dit kan met behulp van zogenoemde spijkerflensdekens). Dit om eveneens vocht tegen te gaan. Voor een afgewerkt geheel kunt je daarna panelen of gipsplaten bevestigen op de spanten.

Wat kost het om mijn zolder te isoleren?
Het isoleren van een zolder hoeft niet heel duur te zijn en is goed zelf te realiseren. Het is echter wel belangrijk dat dit goed gebeurt om eventuele ongemakken te voorkomen. Indien dit niet goed gedaan word kun je vochtproblemen ondervinden en kan alsnog de koude binnen dringen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je het zelf wilt doen dan zijn er al mogelijkheden vanaf 10 euro per vierkante meter. Wilt je het liever overlaten aan een expert, dan moet je rekening houden met een bedrag tussen de 25 en 50 euro per vierkante meter. Hierbij bent je uiteraard wel verzekerd van een probleemloze isolatie.

Meer informatie: http://silenta.nl

zolderdak isolatie