Aanleg

De voordelen van een waterontharder

waterontharder
Geschreven door admin

Veel mensen beseffen niet hoeveel kalk er in het water zit bij ze thuis. Water met veel kalk erin noemen we ook wel hard water. Heb je hier thuis last van, dan brengt dat verschillende nadelen met zich mee. Een uitkomst hiervoor is een waterontharder. Dit apparaat zorgt ervoor dat de concentratie calcium- en magnesiumionen in het water verlaagd wordt. Waterontharders hebben vele voordelen. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje.

Kalkvrije badkamer en toilet

Water met kalk erin zorgt voor kalkaanslag. Met name de badkamer en het toilet zijn ruimtes waar je vaak kalkaanslag ziet terugkomen, bijvoorbeeld op de tegels, de voegen of de douchecabine. Ook kan het voorkomen dat je douchekop verstopt raakt van de kalk, of dat je kraan gaat lekken. Met een waterontharder zijn deze problemen verleden tijd en geniet je van kalkvrij sanitair.

Zegen voor je apparatuur

Een waterontharder is daarnaast een zegen voor de apparatuur in je huis. Kalk zorgt ervoor dat je huishoudelijke apparaten verstopt raken, schade oplopen en veel meer energie gebruiken. Dankzij een waterontharder gaan je huishoudelijke apparaten veel langer mee.

Lagere energierekening

Zoals gezegd is een waterontharder ook goed voor je energierekening. Kalk werkt namelijk isolerend. Is er sprake van kalkaanslag op een verwarmingselement, dan zorgt dat dus voor rendementsverlies en een hogere energienota. Een waterontharder lost dit op.

Goed voor huid en haar

Stap je voor het eerst onder de douche nadat je waterontharder is geïnstalleerd, dan zal je versteld staan van hoe zacht het water is. Dat vinden ook je huid en je haar, want die voelen door het zachte water meteen een stuk zachter aan. Kalkhoudend water tast namelijk de vetlaag aan die je huid beschermt en laat een laagje kalk achter in je haar.

Lekkerder drinkwater

Of je nu hard of zacht kraanwater drinkt, dat maakt voor je gezondheid niet zoveel uit. In Nederland is het drinkwater namelijk altijd veilig te drinken. Maar zacht water is wel veel lekkerder. Dankzij een waterontharder wordt leidingwater pas echt lekker.

Tip: ga je een waterontharder kopen, vul hem dan vaak genoeg bij met regeneratiezout. Dit zorgt ervoor dat hij goed blijft werken.