Vloeren

De rustieke uitstraling van een eiken vloer

Geschreven door admin

Het karakter van een eiken vloer

Een eiken vloer zorgt er voor dat je hele interieur meteen een meer rustieke en landelijke uitstraling krijgt. Door de vele noesten krijgt de vloer namelijk een meer levendig karakter. Noesten zijn de donkere plekken in het hout. Het betekent dat er op die plek van de boom een tak groeide. Noesten geven je vloer een uniek uiterlijk, er zijn namelijk geen twee planken die er hetzelfde uit zullen zien. Afhankelijk van de houtsoort zul je veel of weinig noesten hebben in het hout en zullen deze een lichtere of donkerdere kleur hebben.

Schuren of schaven

Je kunt er voor kiezen om je rustieke houten vloer te schuren of te schaven. Beide opties geven de vloer een ander karakter. Zo is de nerftekening van het hout niet goed zichtbaar bij een geschuurde vloer. Hierdoor straalt een geschuurde vloer meer rust uit dan een geschaafde vloer. Dit is natuurlijk een kwestie van voorkeur. De ene verkiest een vloer met een duidelijke nerftekening, de andere dan weer niet.

Noesten bewerken

Het wordt steeds aangeraden om de grotere noesten van je rustieke eiken vloer te behandelen. Een noest kan gestopt worden in de kleur dezelfde kleur als het hout van je eiken vloer. Zodoende zullen de noesten minder opvallen. Heb je liever dat de noesten meer opvallen, dan kun je ze ook in het zwart opvullen. Het bewerken van deze noesten is nodig omdat deze plekken vaak zwaktes zijn in het hout en wat meer versteviging nodig hebben. Ook kan de lijm waarmee de vloer behandeld is, soms zichtbaar worden doorheen onbewerkte noesten.

Status

Het is bijzonder eenvoudig om interieur te kopen bij een rustieke eiken vloer. Een eiken vloer past namelijk bij nagenoeg alles. Daarnaast vormt het een mooi statussymbool dat erg duurzaam is. Dit zorgt er voor dat houten vloeren nog steeds zeer gewild zijn op de huizenmarkt. Een houten vloer laat zich dan ook makkelijk aanpassen. Vind je de kleur niet zo mooi van de eiken vloer, dan kun je deze schuren en een donkerdere of lichtere kleur geven.

Onderhoud

Een eiken vloer vraagt weinig in onderhoud. Het is van belang dat je de vloer af en toe stofzuigt en vervolgens dweilt met parketzeep. Eén keer per jaar moet je de vloer in onderhoudsolie zetten. Als je deze stappen goed opvolgt dan hoeft de vloer slechts om de tien jaar even geschuurd te worden.

Bron: 123verbouwen.nl