Groen wonen

Bespaar kosten met het isoleren van je huis

Geschreven door admin

Je huis isoleren heeft veel voordelen. Het huis voelt comfortabeler aan maar – misschien nog belangrijker – je bespaart vrijwel direct op stookkosten. Hoog tijd om dit nader te bespreken.

Isolatiemateriaal wordt uitgedrukt in R-waarden. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie is. De keuze in het isolatiemateriaal is groot en voor elk huis zijn verschillende methodes denkbaar. Glas- en steenwol zijn verkrijgbaar in rollen, platen en spijkerdekens. Ze zijn makkelijk op maat te maken en te bevestigen. Het werken ermee kan irritatie op de huid geven. Losse glas- of steenwol wordt maar weinig gebruikt.

Polystyreen platen (piepschuim) is in platen te verkrijgen en eenvoudig op maat te snijden, ze zijn licht in gewicht en veroorzaken geen irritatie op de huid. Losse korrels worden gebruikt om kruipruimtes mee te vullen zodat een dikke isolatielaag ontstaat.
Kieren en naden kunnen geïsoleerd worden door middel van het inspuiten van schuim wat daarna uitzet.

Natuurlijke materialen zoals schapenwol, hennep en vlas hebben een hoge isolerende werking en bevorderen een veel constantere luchtvochtigheid in huis. Ze worden in losse platen of in rollen geproduceerd en zijn een prima alternatief voor de chemisch geproduceerde isolatiemiddelen. Op dezelfde wijze hebben schelpen en kleikorrels aangetoond een perfecte vervanging te zijn voor de piepschuim korrels in de kruipruimte.

Teveel isoleren bestaat niet, wel te weinig ventileren.Dit betekent niet dagelijks een kwartier de ramen tegen elkaar open zetten maar door de ventilatieroosters dag en nacht open te laten staan zodat er een constante kleine luchtstroom bestaat.