Tuin

4 tips voor groene bestrating

Geschreven door admin

Door de jaren heen hebben we volop geprobeerd om de natuur in bedwang te houden. Op sommige vlakken zelfs heel onnatuurlijk. Het gebruik van bestrating is natuurlijk logisch, maar veel soorten bestrating hebben een zeer nadelige invloed op het milieu. Zo zien we bijvoorbeeld dat regenwater minder goed weg kan zakken, planten het lastiger krijgen en het riool sneller belast raakt.

De afgelopen tijd is steeds meer duidelijk geworden hoe belangrijk een duurzaam leven is. Gelukkig passen ook steeds meer mensen dit toe. Niet alleen door het gebruik van planten, maar ook door anders te kijken naar de keuzes die ze maken. Woon jij bijvoorbeeld in een natuurgebied en moet er opnieuw bestraat worden? Probeer dan eens af te stappen van de traditionele vormen van bestrating en kies voor meer groen. Goed voorbeeld is Grauwacke. Dit geeft een natuurlijke uitstraling en is alsnog prima geschikt als fiets- of wandelpad. Daarnaast blijft deze eenvoudig te gebruiken voor mensen met een rolstoel of rollator. Geen asfalt en toch praktisch. En zo zijn er nog veel meer manieren om voor groene bestrating te kiezen. Benieuwd waar je dan allemaal aan kunt denken? Laat je dan inspireren door de volgende vier tips.

1.      Laat je tuin vergroenen

Heb je er wel eens over nagedacht om helemaal geen bestrating meer te gebruiken? Als het om je eigen tuin gaat, is dit een prima manier om het milieu te ondersteunen. Bovendien is het ook nog eens volledig gratis. Je haalt alle bestrating weg uit de tuin en laat de natuur het overnemen. Natuurlijk betekent dit wel dat je het een beetje moet onderhouden en heeft het ook impact op de uitstraling van de tuin, maar natuurlijker kan bijna niet. Bovendien is dit iets wat bijna iedereen met een eigen tuin kan doen.

2.      Natuurlijk grind

Grauwacke grind is misschien wel de meest bekende groene vorm van bestrating. Zo geniet je toch van kwalitatieve bestrating, zonder de groene uitstraling te verhinderen. Er is weinig onderhoud nodig en het grindpad is voor iedereen toegankelijk. Dit maakt dat Grauwacke grind voor ontzettend veel verschillende doeleinden kan worden gebruikt.

3.      Houtsnippers

Ben je op zoek naar een halfverharding en wil je liever zo natuurlijk mogelijke materialen gebruiken? Dan is een bestrating van houtsnippers een goed alternatief. Het voordeel van houtsnippers is dat ze water doorlaten en tegelijkertijd de groei van ongedierte remmen. Daardoor droogt de bodem minder uit, heb je minder onderhoud aan je tuin en het is ook nog eens heel gemakkelijk te realiseren.

4.      Houten vlonder

Wil je direct een terras aanleggen? Kies dan voor een houten vlonder. Het voordeel van een vlonder is dat het ongewenst onkruid tegen zal houden en dat het direct een mooie, strakke ondergrond vormt voor terrasmeubels. Let er wel op dat het hout is voorzien van een FSC- en PFEC-keurmerk. Zo weet je zeker dat het duurzaam geteeld is.