Verbouwen

Vergunningseisen voor een aanbouw

Geschreven door admin

Sta je op het punt om te starten met het bouwen van een aanbouw aan jouw huis? Deze kan allerlei functies hebben: een ruimere keuken of woonkamer, een extra speelkamer, een serre of misschien zelfs een kantoorruimte. Maar hoe start je daar mee? Het begint met het bekijken of je een vergunning nodig hebt. Wij zetten voor jullie op een rijtje wat de voorwaarden hiervoor zijn.

Vergunningsvrij bouwen?

Er zijn verschillende voorwaarden die gelden bij de vergunningsaanvraag. Als je hier aan voldoet, hoef je dus géén vergunning aan te vragen en kun je gewoon starten met de verbouwing.

  1. Wanneer de uitbouw niet dieper is dan 2,5 meter, mag de hoogte maximaal 4 meter zijn. En maximaal 0,3 meter boven de vloer van de eerste verdieping van het huis. Hoger dan het hoofdgebouw mag de uitbouw sowieso niet zijn.
  2. Is je uitbouw wel dieper dan 2,5 meter? Dan mag de hoogte maximaal 3 meter zijn.
    • De uitbouw mag niet groter zijn dan 30m2, buiten de 2,5 meter zone.
    • Ga je met de uitbouw richting de buren? Dan mag dat binnen 1 meter van je erf, voor maximaal 10m2 bebouwd zijn.
    • Het is niet toegestaan om het bijgebouw te gebruiken als woon- of slaapruimte.
  3. De afstand tussen de uitbouw en het openbare toegankelijke gebied is minimaal 1 meter. Hiervoor moet je navraag doen bij je gemeente, omdat het alleen geldt als er welstandseisen zijn.
  4. Het is niet toegestaan om een balkon of dakterras te maken op het bijgebouw.
  5. Het zij- en achtererf rondom de woning mag niet met meer dan de helft bebouwt worden met aanbouw.
  6. Het bouwwerk mag niet worden geplaatst naast een tijdelijk hoofdgebouw of een recreatiewoning, zoals een woonwagen.
  7. De aanbouw mag niet aansluiten aan een monument of een ander beschermd gebouw.

Hoe vraag je een vergunning aan?

Inmiddels weet je het, voor de plannen die je hebt is een vergunning nodig. Maar hoe ga je vervolgens te werk om deze aan te vragen? Eigenlijk is dat heel simpel en begint het met een aanvraag indienen bij de gemeente. Indien er documenten of andere gegevens ontbreken, hoor je dit van de gemeente. Wanneer het dossier compleet is, gaat de gemeente alles beoordelen op basis van de regels uit het bestemmingsplan, stedenbouwkundige voorschriften en de welstandsnota. Binnen 8 weken krijg je vervolgens bericht wat er mee gedaan wordt. Je vergunning binnen? Dan kun je direct beginnen met bouw.