Badkamer en toilet

Wat zijn de mogelijkheden van ledstrips in de badkamer?

Geschreven door Victor

Het mooie van badkamer ledstrips is dat ze vaak in verschillende ruimtes zorgen voor een mooie afwerking. Dit geldt ook voor ledstrips die je plaatst in de badkamer. Het plaatsen van ledstrips in de badkamer doet vaak veel voor de uitstraling van de badkamer, door het strakke design. Ook de verdeling van het licht zelf gebeurt vaak op een strakke manier, omdat de strips het licht evenwijdig en gecontroleerd kunnen verdelen. Een mooi effect van ledstrips is dat meubels in sommige gevallen optisch in de lucht lijken te hangen. Bij het kiezen van ledstrips voor de badkamer is het belangrijk dat je kiest voor LED strips die goed tegen water kunnen, dus strips die spatwaterdicht zijn. Wanneer er na het douchen of tijdens het gebruiken van de kraan dan water op de verlichting komt, is er niet direct schade. 

Let op de volgende zaken

Bij het kopen van LED strips voor de badkamer moet je als consument op een aantal dingen letten. Ledstrips kun je zowel tijdens een verbouwing van een nieuwe badkamer als in een bestaande badkamer plaatsen. In beide situaties moet je goed voorbereid zijn en ook moet je rekening houden met het materiaal dat je gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een glanzende badkamer met gladde spiegels, dan wordt in principe alles gereflecteerd. Op het moment dat er lichtpunten op de spiegels schijnen, dan zul je deze lichtpunten overal goed kunnen zien. De ledstrips zelf zullen bij dit soort badkamer ook goed te zien zijn, ook al is dit niet altijd de bedoeling. Je wilt de ledstrips juist gebruiken om het licht te beïnvloeden, zonder dat deze zelf zichtbaar zijn. Om dit te voorkomen moet je zorgen dat de LED verlichting niet direct in de tegels gaan schijnen. 

Waterdichtheid van ledstrips

In een badkamer moet je dus ook rekening houden met de waterdichtheid van de ledstrips en de verlichting. Een badkamer wordt nou eenmaal vochtig. De led strips die je koopt voor de badkamer moeten dan minimaal aan de IP65-norm voldoen. Dan ben je ervan verzekerd dat de strip goed bestand zal zijn tegen het vocht in de badkamer. Badkamer ledstrips zijn hier helemaal voor geschikt.