Uitbreidingen

Wat is een snijplotter?

Uitermate nuttig voor wie met bewegwijzering en zelfklevende etiketten werkt, is de snijplotter in tal van bedrijven en drukkerijen aanwezig. Deze apparatuur werkt met zelfklevend vinyl, maar er zijn ook modellen die compatibel zijn met o.a. polyester, PVC. De door de machine gemaakte sneden worden vooraf bepaald door de software. Alle plotters hebben zo’n programma. Daarin is het mogelijk om de nodige edities te maken, de grootte te wijzigen en de productiemogelijkheden te definiëren, zoals druk en snijsnelheid.

Terwijl het mes de stekken maakt, vindt de beweging van het substraat plaats door het rolsysteem. Dit gelijktijdige werk garandeert de precisie van het werkresultaat. Gemaakt van teflon, het oppervlak dat het substraat ondersteunt produceert meestal weinig wrijving. De rollen identificeren, naast het verplaatsen van het materiaal, de grootte (breedte en lengte).

Wat doet een snijplotter?

De plotters worden op grote schaal gebruikt in de markten voor bewegwijzering en visuele communicatie en maken verschillende uitsnijdingen in lijmen, voor toepassingen in voertuigen (auto’s en motorfietsen bijvoorbeeld), commerciële bedrijven (etalages) en woningen (in de decoratie van kamers en vertrekken).

In het textiele segment zijn ook de plotters aanwezig, die helpen bij het snijden van gedrukte beelden die later op kledingstukken worden aangebracht. Deze snijmachines kunnen ook gebruikt worden om tekeningen te maken. Vervang daarvoor gewoon de messen door uw eigen pennen.

Messen

Stalen bladen worden gebruikt voor materialen als vinyl. De meer resistente carbonsoorten kunnen worden toegepast op een breder scala van substraten. Het is belangrijk om bij elke procedure op de hoogte te zijn van de bladhoeking. Dit vermindert onnodige slijtage. Om het langer scherp te houden is het ideaal om altijd de juiste hellingen te gebruiken, een procedure die via software kan worden bestuurd.

Onderhoud

In het algemeen hebben uitsnijdingsplotters weinig onderhoud nodig. Het is echter noodzakelijk om te letten op de slijtage van de messen. Maar dat is nog niet alles. Zowel het blad als de Teflon hebben een beperkte levensduur – en het respecteren van de instructies en verandertijden voor elk van hen is fundamenteel voor de werking van de apparatuur.

Installatie

In het algemeen kan de koper zelf de installatie van de uitsnijder maken, volgens de instructies van de fabrikant. En het voorbehoud: hoe voorzichtiger, hoe beter. De gebruiker verhoogt de levensduur van de apparatuur door deze op een exclusieve plaats te plaatsen, uit de buurt van vochtigheid en temperatuurschommelingen.

Printer met geconjugeerde plotter

Sommige fabrikanten verkopen inkjet (groot formaat) printers die worden geleverd met een geconjugeerde snijkop. Deze multifunctionele printers zijn ideaal voor diegenen die niet veel ruimte hebben – en die zowel drukwerk als snij- en afwerkingswerk moeten doen.

Voordat u koopt

Onderzoek is van fundamenteel belang alvorens te investeren in apparatuur. Houd rekening met factoren zoals de vraag, het type klanten dat moet worden bediend, de beschikbare ruimte, de diensten die zullen worden aangeboden en de gebruikte substraten. Op dit moment is het rekenen op het advies van de machineleveranciers essentieel om de keuze van het ideale model te maken.

Bron: www.marcol.nl