Uncategorized

Waarom brandveilig bouwen belangrijk is

Geschreven door Victor

Wanneer je gaat bouwen of uitbouwen is brandveiligheid een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Een project na enkele jaren verloren zien gaan door brand omdat er geen rekening is gehouden met brandveiligheid zou zonde zijn. Misschien nog wel belangrijker is het gevaar dat gepaard gaat met brand. Waarom is brandveilig bouwen belangrijk en hoe werkt brandveilig bouwen?

Het gevaar van brand

Ieder jaar komen er in Nederland ongeveer 30 personen om het leven als gevolg van woningbrand. Uit onderzoek is gebleken dat bij 60% van de woningbranden met dodelijke afloop geen preventieve maatregelen waren genomen tegen brand, zoals het plaatsen van rookmelders. Mede hierdoor is besloten de regels omtrent brandveiligheid in woning aan te scherpen. Hierdoor is het per juli 2022 bijvoorbeeld verplicht om op iedere verdieping in huis een rookmelder te installeren.

Preventieve maatregelen tegen brandZoals gezegd worden rookmelders op iedere verdieping verplicht vanaf juli 2022. Dat is niet gek, want rookmelders slaan in een zeer vroeg stadium van de brand alarm. In dit vroege stadium is de brand vaak nog relatief onschuldig, waardoor deze met de juiste middelen nog prima gedoofd kan worden. Zorg daarom altijd voor blusmiddelen binnen handbereik, zoals een brandblusser of blusdeken. De combinatie van snel in kunnen grijpen en over de juiste middelen beschikken om de brand te blussen kan veel schade voorkomen.

Zorg voor vluchtroutes

Onder bepaalde omstandigheden kan een brand zich snel ontwikkelen, bijvoorbeeld wanneer er brandbare materialen aanwezig zijn. Zelf ingrijpen is op dit soort momenten niet meer mogelijk, er kan alleen nog gevlucht worden om vervolgens de brandweer in te schakelen. Om te kunnen vluchten moet er wel rekening gehouden worden met vluchtroutes. Analyseer het plan goed, is het mogelijk dat mensen ingesloten worden door brand? Denk dan nog eens goed na over manieren om dit op te lossen, zorg altijd voor vluchtroutes.

Andere middelen voor een betere brandveiligheid

Wanneer er bij het bouwen materialen worden gebruikt die relatief snel vlam vatten, zoals hout, textiel of papier, dan is het verstandig om deze materialen te impregneren. Het impregneren van deze materialen zorgt voor een vertragende werking van de brand. Hierdoor is er meer tijd om in te grijpen en zal de brand zich minder snel kunnen verspreiden. Daarnaast kan er natuurlijk misschien nog wel beter gekozen worden voor materialen die van zichzelf de eigenschap hebben brandveilig te zijn. Bouwmaterialen zijn voorzien van Euro-brandklassen, welke weergeven hoe brandveilig een materiaal is.