Verlichting

Sfeerverlichting in de tuin

Geschreven door admin

Door het aanleggen van sfeerverlichting in de tuin sla je meer dan twee vliegen in één klap. In de zomer kan je langer genieten van het buitenleven, gedurende de donkere winterperiode kan een goed verlichte tuin een klein sprookje zijn en het hele jaar rond is je tuin en huis beter zichtbaar waardoor inbrekers minder snel hun slag zullen slaan.

Sfeerverlichting in de tuin geeft goed zicht op het tuinpad waardoor je makkelijker je weg vindt naar de (voor)deur of terras. Ook voor je bezoek is het prettig om de deur zonder halsbrekende toeren te vinden. Zorg er hierbij voor dat de verlichting niet recht in het gezicht gericht is en bij voorkeur naar beneden of opzij schijnt. Verlichting wat door middel van kleine spotjes verwerkt is in of langs het tegelpad, schijnen wel naar boven maar hebben vrijwel altijd een matte afwerking waar het licht doorheen komt. Hierdoor schijnt het licht niet fel in de ogen en wordt functionaliteit gecombineerd met sfeer.

Verlichting vlakbij de deur heeft een andere functie dan verlichting bij het terras. Heeft het bij de deur vooral een nuttige functie om overzicht te bieden, op het terras gaat het uitsluitend om sfeerbeleving. Stem daarom de kleur licht en de wattage af: bij de deuren moet het licht helder en mag het wat sterker zijn, op het terras is zwakker, warm (‘geel’) licht veel vriendelijker. Heb je een vijver in de tuin? Plaats matte, kleine verlichtingselementen rondom het water. Succes verzekerd!