Groen wonen

Lees hier alles over de premie voor zonnepanelen

Geschreven door admin

Het laten plaatsen van zonnepanelen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Veel mensen willen geen zonnepanelen laten plaatsen, omdat het kostenplaatje er relatief duur uitziet. Echter heb je deze investering er in zes à zeven jaar uit en kun je daarna genieten van gratis stroom. We raden aan om niet te lang te wachten met het laten installeren van zonnepanelen, want de vergoeding per kWh zal waarschijnlijk afnemen vanaf 2023.

Subsidie en premie

Er is helaas geen landelijke subsidie voor het laten installeren van zonnepanelen. Sommige gemeenten hebben echter wel eigen subsidieregelingen. Daarnaast kun je de btw voor je investering wel terugvragen en dat is tegenwoordig toch al 21%! Iets dat je echter wel kunt doen om nog meer te besparen, is om een thuisbatterij te plaatsen. Wat een thuisbatterij eigenlijk doet, is de via zonnepanelen verkregen energie die niet direct wordt gebruikt opslaan voor later gebruik. 

Thuisbatterij zonnepanelen 

Wat er normaal gebeurt, is dat de energie die door de zonnepanelen wordt verkregen die niet direct wordt gebruikt, naar het net gaat. Zo kun je deze energie zelf niet meer gebruiken. Met een thuisbatterij voor zonnepanelen kun je de niet direct gebruikte energie echter opslaan voor later gebruik. Dit is ten eerste voordelig omdat de meeste mensen overdag niet thuis zijn door hun werk, een hobby of op school zijn. Er wordt dan minder energie verbruikt dan bijvoorbeeld in de avond.  

Ten tweede is ook op dagen dat de zon wat minder schijnt, een thuisbatterij ideaal. In plaats van dat de kans groter is dat je het moet doen met minder energie, kun je de opgeslagen energie uit de thuisbatterij gebruiken.

Premie thuisbatterij zonnepanelen

Wist je dat de Vlaamse regering tot eind 2024 een premie toekent aan particulieren die een thuisbatterij installeren? Met deze premie wil de Vlaamse regering het gebruik van groene stroom in huishoudens stimuleren. Er zijn echter wel wat voorwaarden opgesteld waarmee je in aanmerking kunt komen voor de premie. 

Ten eerste moet je een zogenoemde natuurlijke persoon zijn. Je mag de premie niet aanvragen als bedrijf of organisatie. Ten tweede moet je een digitale meter laten installeren als je die nog niet hebt. Geen zorgen, de kosten hiervan worden vergoed door de premie! De derde voorwaarde voor het krijgen van de premie is dat de plaatsing van de batterij moet gebeuren door een elektrotechnisch installateur. Ten slotte kun je alleen voor milieuvriendelijke batterijen een premie aanvragen.