Groen wonen

Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag?

zonnepaneel
Geschreven door Victor

Om een goed idee te krijgen wat zonnepanelen waard zijn voor jou, wil je meer weten over de opbrengst. Hoeveel levert een zonnepaneel op? Er zijn drie factoren die daar invloed op hebben. In de eerste plaats gaat het natuurlijk om het aantal zonuren. Daarnaast is er de richting waarin het paneel geplaatst is. De derde factor is de hellingshoek. Aan de hand van die drie zaken is de opbrengst in Wattpiek te berekenen. Wel moet er dan nog een correctie worden gedaan omdat een zonnepaneel niet 24 uur per dag maximaal kan leveren.

Het gebruik van een formule

Het is eigenlijk heel gemakkelijk om de opbrengst in kWh van een zonnepaneel per dag te berekenen. Daarvoor kan je gewoon een formule gebruiken. Je gebruikt dan het totale vermogen in Wattpiek * instralingsfactor = opbrengst in kWh. Zo weet je precies wat je per paneel mag verwachten. Voor de totale opbrengst van jouw installatie kan je dit dan natuurlijk vermenigvuldigen. Zo weet je precies wat je in potentie aan opbrengst van de panelen kunt hebben. De instralingsfactor is de correctie op basis van de genoemde factoren. Daarvoor wordt 85% of 0,85 aangehouden in de berekening.

Heel precies laten berekenen

Wanneer je zelf deze formule gebruikt, dan geeft dat een goede indicatie van de opbrengst. Het kan echter nog wel iets meer precies worden berekend. Dat wordt dan gedaan door specialisten die hier specifieke software voor beschikbaar hebben. Er wordt dan nog scherper rekening gehouden met de verschillende factoren en er wordt dan niet voor de globale 85% gekozen. Al is dit in Nederland wel een goede correctiefactor om een goed idee te krijgen van wat ervan verwacht mag worden. Je kunt zo dus ook doorrekenen per jaar of per totaal aantal zonnepanelen dat je hebt.

De invloed van de factoren

Het is wel belangrijk om te weten hoeveel invloed de verschillende factoren op de opbrengst hebben. Zo brengen zonnepanelen die naar het zuiden liggen het meest op. Ook is bekend dat de hellingshoek ongeveer 35 graden, maar in ieder geval tussen 30 en 45 graden moet liggen. Als in een andere richting of onder een andere hoek gewerkt wordt, dan zal dat al snel enkele procenten opbrengst verminderen. Probeer dus altijd wel de ideale plek te vinden voor de zonnepanelen wanneer deze geplaatst worden. Zo is er optimaal plezier van te beleven in huis.

 

Bron: https://zonduurzaam.nl/