Verbouwen

Grofvuil: wat is het en wat moet je ermee?

Geschreven door Victor

Wie een grote verandering in het leven gaat doorvoeren, zal vaak ook moeten verbouwen. Dat betekent dat je veel rommel tegenkomt waar je misschien niets meer mee gaat doen. Dit wordt ook wel grofvuil genoemd. De vraag die je daarbij hebt is natuurlijk hoe je dit dan moet opruimen. Daarvoor kan je in ieder geval een grofvuil container gebruiken. Er komt echter nog wel iets meer bij kijken. Daarom is het slim om er dieper op in te gaan.

Wat is het precies?

Het is belangrijk om eerst duidelijk voor ogen te hebben wat grofvuil precies is. Het is eigenlijk al het afval wat niet in een gewone afvalemmer of container kan. Daar is het te groot of te zwaar voor. Je kunt denken aan dingen als meubelstukken, apparaten en witgoed en sanitair. Spullen die er in ieder geval niet bij horen zijn zaken zoals verfresten spuitbussen. Ook schoorsteenpuin hoort er niet bij. Daarnaast is organisch afval zoals GFT-afval niet onder de noemer grofvuil te plaatsen. Dit hoort niet in de bak.

Wat doe je met grofvuil?

Het is belangrijk om grofvuil goed te verwerken. Dat kan op twee manieren. Enerzijds kan je er zelf mee aan de slag en het wegbrengen. Een andere optie is dat je het laat ophalen. Wanneer je het gaat wegbrengen, dan doe je dat in de milieustraat. Het voordeel hiervan is dat je het direct kan laten scheiden om het te recyclen. Bovendien kan je dit doen wanneer het jou uitkomt. Natuurlijk is de keerzijde ervan dat je wel de middelen moet hebben om het weg te brengen, denk aan een aanhangwagen.

Op laten halen door specialisten

Het alternatief is om het te laten ophalen door specialisten. Dat kan niet overal in Nederland. Bovendien kan het zijn dat er maar eenmaal per maand een mogelijkheid is. In sommige gemeenten zijn ophaaldiensten actief die je kunt bellen. Natuurlijk kun je ook overal in Nederland gebruik maken van de diensten van Puincontainershop. Via hun website kun je eenvoudig en voordelig een grofvuil container huren.

 

Het is minder lastig om dit te doen, maar je afval wordt niet gescheiden en de kosten kunnen wel oplopen. Bovendien gaat dit de verbrandingsoven in. Dat betekent dus ook dat er veel grondstoffen die nog bruikbaar zijn verloren gaan.