Groen wonen

De voordelen van groene daken

Geschreven door admin

Een bouwtrend die over de hele wereld steeds vaker wordt toegepast is de aanleg van groene daken. Dit is het plaatsen van speciale planten over de dakbedekking van een plat dak. Een woning krijgt hiermee dus letterlijk een tuintje op het dak. Naast dat een groen dak er mooi uitziet, zijn er nog meer voordelen van groene daken.

Isolerende werking

Een groot voordeel van een groen dak op je woning is de isolerende werking die de laag planten teweegbrengt. Doordat zonnestralen niet direct op de dakbedekking van het platte dak stralen, zal het in de zomer een stuk koeler in de woning zijn.

Demping van geluid

Groene daken zullen tevens zorgen voor een demping van geluid. Vooral voor woningen in een regio waar regelmatig vliegtuigen laag overvliegen is dit een groot voordeel. Het groen dak zal ervoor zorgen dat het rommelende geluid van de vliegtuigmotoren gedempt worden.

Verlengde levensduur

De groene laag planten over de dakbedekking hebben ook als gevolg dat het dak langer meegaat. In vergelijking met een standaard bitumen dak, kan je rekening houden met een verlengde levensduur die kan oplopen tot een extra 15 tot 30 jaar.

Biodiversiteit

Met de aanleg van een groen dak draag je ook bij aan een groeiende biodiversiteit in je woonwijk. Niet alleen door de levende planten op het dak van je woning, maar ook doordat vogels en insecten, zoals bijen, een groeiende leefomgeving krijgen door de groene daken.

Verlaging fijnstof en CO2

Als laatste hebben groene daken een filterende werking. De planten nemen vervuiling in de lucht op en dragen daardoor bij aan een verlaging van fijnstof en CO2. De lucht die je inademt in de regio waar je woont zal schoner zijn en je levert ook een kleine bijdrage aan het tegengaan van de opwarming van de aarde.