Uitbreidingen Verbouwen

3 redenen waarom direct aanbouwen voordeliger is

Geschreven door admin

Een aanbouw aan het huis, dat klinkt als serieuze kosten. Toch hoeft dat niet het geval te zijn. Er zijn een aantal situaties denkbaar waarbij direct aanbouwen voordeliger is dan de alternatieven. De alternatieven zijn eindeloos, maar toch eenvoudig terug te brengen tot 3 categorieën: verhuizen, niets doen en een opbouw. Wij geven je redenen waarom een directe aanbouw goedkoper en voordeliger kan zijn dan 1 van deze opties.

Direct aanbouwen is waarschijnlijk voordeliger dan verhuizen

Stel, je hebt de ruimte achter je huis (of in uitzonderlijke gevallen voor je huis), dan kan het interessant zijn om een directe aanbouw te overwegen. Je voegt in dat geval ruimte toe aan je huis, zonder dat je daarvoor hoeft te verhuizen. Waarom dat voordeliger is? Omdat je in dat geval geen transactiekosten voor een verhuizing hoeft te maken.

Transactiekosten zoals de notaris, de makelaar, het oversluiten van de hypotheek en tal van andere dure bezoekjes. Dit voorkom je door niet te verhuizen, maar door direct aan te bouwen als je daarvoor de ruimte hebt. Dat scheelt behoorlijk in de kosten.

Directe aanbouw is waarschijnlijk voordeliger dan niets doen

Deze is verwarrend. Op de lange termijn is het echter goed uit te leggen. Stel, je woont in een geschikte en goede jaren ’30 woning, in een goede buurt, met een stevige vierkante meterprijs. Op het moment dat jij op die goede vierkante meters een mooie aanbouw hebt staan die bijdraagt aan de kwaliteit van de woning en die de woning een stuk aantrekkelijker maakt, dan kan het geen kwaad om die extra waarde aan je huis te verzilveren.

Ga je dan verhuizen, dan kun je het in de aanbouw geïnvesteerde bedrag te gelde maken. Daarmee win je financieel en haal je een deel van de kosten van de investering eruit. Een aanbouw is daarmee een interessant alternatief.

Directe aanbouw is waarschijnlijk voordeliger dan een opbouw

Een opbouw kan een alternatief zijn als je geen zin hebt in een aanbouw. Voor een opbouw heb je echter vaker een vergunning nodig dan voor een aanbouw (extra kosten) en je moet in het huis ook meer doen (een nieuwe trap) om de woning geschikt te maken voor de opbouw. Dat betekent kortom dat je wat meer aanloopkosten hebt voor de opbouw.

Daarnaast is de vierkante meterprijs voor een opbouw vaak vrij hoog, zeker afgezet tegen een aanbouw. Die laatste wordt daarmee een aantoonbaar interessant alternatief.

Meer informatie over hypotheek voor een eventuele uitbouw. zie hypotheekberekenen.nl