Steeds meer mensen starten een eigen bedrijf en hebben dan in eerste instantie een kantoor aan huis. Als startende ondernemer of ZZP’er moet je vaak een hele hoop zaken zelf gaan regelen. Zaken en onderwerpen waar je waarschijnlijk zelf niet veel verstand van hebt, zoals zakelijke energie. Hoe kun je je energiezaken het beste en voordeligste regelen? Is een zakelijk energiecontract gunstig, of is het als kleinverbruiker toch handiger om particulier te blijven afnemen? Waar moet je op letten als je overweegt om een zakelijke energiecontract op je privéadres af te sluiten? Naast de energieprijs spelen ook andere zaken mee, zoals de belastingaftrekbaarheid. Als ZZP’er kan het afsluiten van een zakelijk energiecontract in een aantal gevallen gunstig zijn.
Voordelen zakelijk contract
Als thuiswerkend ZZP’er biedt de Belastingdienst de mogelijkheid om (een deel) van je energiekosten en de bijbehorende BTW van de energiekosten te kunnen aftrekken. Ook het energieverbruik van je zakelijk gebruikte apparatuur kan aftrekbaar zijn, zolang deze apparaten op de ondernemingsbalans staan. Om hier voor in aanmerking voor te komen, moet je kantoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je kantoor-aan-huis moet op hetzelfde adres zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast kijkt de Belastingdienst naar je zelfstandigheid en inkomen dat op je adres is verdiend. Wanneer je als ZZP’er een kantoor aan huis hebt, moet dit bovendien een zelfstandige werkruimte zijn. Dit wil zeggen, de werkruimte moet zijn voorzien van een eigen ingang en toiletvoorziening. Een bureau in je woonkamer of garage geldt niet als zelfstandige werkruimte. Ook een aparte zolderkamer zonder eigen opgang telt dus niet mee als zelfstandige ruimte.
Zakelijk energie vergelijken
Energieprijzen voor particulieren en bedrijven worden vaak op verschillende manieren weergegeven. Dit maakt een goede vergelijking lastig. Je moet namelijk, naast de prijs van stroom en gas, ook naar de bijkomende kosten kijken. Zijn deze verwerkt in de prijs of komen die nog bovenop de totaalprijs? Om te besluiten of je een zakelijk of particulier contract afsluit voor je bedrijf kan je het beste aan de hand van je verbruik de zakelijke energievergelijker raadplegen en daarnaast als particulier energie vergelijken. Je ziet dan direct welk contract van de twee het voordeligst is.
Op de zakelijke energiemarkt zijn een aantal andere energieleveranciers actief in vergelijking met het aanbod voor consumenten. Bekende zakelijke energieleveranciers zijn Anode, De Vrije Energie Producent (DVEP Energie), De Groene Stroomfabriek, Engie (voormalig Electrabel), E.ON, Gazprom Energy, Greenchoice, Innova Energie, Nedergie, Nederlandsche Energie Maatschappij (NLE), Nuon, Qwint en Sepa green.
Kleinzakelijke energieverbruiker
De zakelijke energiecontracten zijn in twee soorten op te delen. Ben je een kleinzakelijke verbruiker, dan krijg je een factuur met een maandelijkse termijnbedrag en uiteindelijk een jaarnota. Je krijgt één factuur voor de energielevering en netbeheerkosten. Een kleinverbruiker heeft een elektriciteitsaansluiting die gelijk is aan 3 x 80 Ampère (tot 100.000 KWh) en/of een gasaansluiting die kleiner is dan 40 m3 per uur (t/m G25).
Grootzakelijke energieverbruiker
Een grootzakelijke verbruiker betaalt maandelijks op basis van het werkelijk verbruik. Daarnaast ontvang je als grootzakelijke energieverbruiker twee aparte facturen, één voor de energielevering en één voor de netbeheerkosten.
Je bent een grootzakelijk verbruiker indien je een elektriciteitsaansluiting hebt die groter is dan 3 x 80 Ampère (vanaf 100.000 KWh) en/of een gasaansluiting hebt vanaf 40 m3 per uur (≥G40). Aan de hand van deze gegevens (grootzakelijk of kleinzakelijk) kun je direct een aanbieding op maat aanvragen.