Een energielabel aanvragen dat kan eigenlijk iedereen. Het is maar net waar je hem voor wilt aanvragen. Wil je een energielabel aanvragen omdat je graag wilt weten hoe energiezuinig dat jouw woning is dan kan jij dat als particulier zijnde gewoon zelf doen. Hoe gaat dat nu precies in zijn werk?
Hoe vraag je een energielabel aan?
Wanneer je een energielabel wil aanvragen dan kun je dat heel makkelijk zelf doen. Je benadert een energieadviseur, vraagt een offerte aan zodat je weet wat de kosten gaan zijn voor het aanvragen en maakt met hem of haar een afspraak wanneer hij of zij langskomt.
Wanneer de energieadviseur bij jou langskomt gaat die het hele huis door om te beoordelen hoe energiezuinig jouw huis is. Wanneer hij of zij dat heeft gedaan kan er beoordeelt worden welk energielabel op jouw huis van toepassing is. Vaak kun je je energielabel dan online vinden. Dit energielabel is de komende 10 jaar van toepassing op jouw woning. Wil je tussentijds een herziening omdat jij grote veranderingen aan jouw woning hebt gedaan dan kan je natuurlijk opnieuw een energielabel aanvragen.
Een voorlopig energielabel
Huiseigenaren hebben in 2015 van de Rijksoverheid allemaal een voorlopig energielabel gekregen voor hun woning. Op dit voorlopige energielabel staat een schatting hoe energiezuinig jouw woning is. Nu kan het natuurlijk zo wezen dat jouw woning veel energiezuiniger is dan dat er op dat voorlopige energielabel vermeld staat omdat jij er al behoorlijk wat aanpassingen aan hebt gedaan.
Wanneer jij dan je woning wilt gaan verkopen is het misschien wel heel slim om een nieuwe definitief energielabel aan te vragen zodat jij zeker weet hoe energiezuinig jouw woning is. Dit telt namelijk ook weer mee in de verkoopprijs van de woning. Mensen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Het kan dus echt een meerwaarde hebben.