Gipsschroeven, ook wel gipsplaatschroeven genoemd, zijn roestvaste schroeven die een dubbele schroefdraad hebben. De schroeven hebben meestal een harde scherpe punt. Ze hebben een zwarte kleur, dit komt omdat ze zijn bewerkt met een fosfaten. Dit proces heet fosfateren en het zorgt ervoor dat de schroeven na een aantal jaar niet beginnen te roesten. Er zijn allerlei verschillende manieren van fosfateren. Zo heb je ijzerfosfateren, aluminiumfosfateren, zinkfosfateren en er wordt ook wel eens met mangaan gedaan. Het zou namelijk enorm zonde zijn als jij je kamer hebt verbouwd en na een paar jaar komen er allemaal roestvlekjes tevoorschijn op de muur, hiernaast zorgt het er ook nog eens voor dat de verf of stuc beter hecht. Een win-win situatie dus. Gipsschroeven worden gebuikt bij het monteren van gipsplaten. Je hoeft niet voor te boren omdat het zelf borend is.
Hoe gebruik je gipsschroeven?
Allereerst is het belangrijk om te weten waarvoor je het gaat gebruiken. Op een houten vloer, een metalen deur of kunststof. Op het moment dat je met metaal gaat werken is het beter om fijne schroefdraad te gebruiken. Grove schroefdraad werkt voor het dan weer beter. Zorg ervoor dat je voldoende afstand tussen de schroeven houdt, niet te dicht op elkaar en natuurlijk ook niet te ver uit elkaar. Om te voorkomen dat de schroef te ver doordraait is het verstandig om een speciaal bitje te gebruiken. Hierdoor weet je zeker dat alle schroeven even diep worden ingedraaid. Het is ook enorm belangrijk om het bitje in de juiste maat te hebben. Als je een verkeerde maat gebruikt zal de schroefkop beschadigen waardoor het gaat roesten.
Welke soorten gipsschroeven zijn er?
Je hebt ze in allerlei soorten en maten. De schroeven worden uitsluitend gebruikt voor het bevestigen van gipsplaten. Hier zijn ze ook voor gemaakt. Het juist gebruiken van de schroeven is belangrijk, maar het uitzoeken van de juist maat is nog belangrijker. Het is natuurlijk niet zo dat je voor buigbaar gips dezelfde schroeven gebruikt als stootvast gips. Het is belangrijk om de juiste keuze te maken. Hieronder staan een aantal verschillende gipssoorten:
- Plafondplaten: Dit gebruik je om je plafond netjes af te werken.
- Wandplaten: Vaak gebruikt bij scheidingswanden of andere niet dragende wanden.
- Vochtbestendige platen: Voor vochtige ruimtes zoals de badkamer.
- Stucplaten: Om tegen aan te stuken.
- Brandwerende platen: Zijn brandwerend.
- Stootvast gips: Kunnen extra belast worden, komen vooral in scholen en ziekenhuizen voor.
- Buigbaar gips: Ideaal voor rondingen.
Zo zie je maar dat er veel verschillende soorten zijn en daarom is het belangrijk om extra goed op te letten tijden het zoeken naar de juiste schroeven.
Belangrijk om te weten
Gipsschroeven lijken op universele schroeven, dit is niet zo en zijn alleen geschikt voor het bevestigen van gipsplaten. Je herkent ze aan de zwarte kleur. Schroeven met een diameter van 3,5 mm hebben een fijne draad en die gebruik je voor hout. Schroeven met een grove diameter van 3,8 mm gebruik je voor metaal.