Split wordt ook wel breuksteen genoemd. Het steensoort ontstaan doordat grotere brokken breken/splijten. Dit is een natuurlijk proces en gebeurt in de gebergten. Doordat de steensoort breekt ontstaan er typerende hoekige vormen. Het voordeel is dat het splitsoort niet zo snel zal bewegen over de grond omdat het hoekig is en niet veel in beweging komt. Dit in tegenstelling tot grind. Grind wordt gewonnen uit rivieren en meren en natuurlijk afgerond door de stroming van het water. Sommige grindsoorten worden op een machinale manier afgerond. Daarnaast is grind minder gevoelig voor groene aanslag op de stenen. Dit komt door het ronde karakter. Ook laat grind eenvoudig water door waardoor de ondergrond altijd goed gevoed wordt met hemelwater. Het grootste verschil tussen split en grind is dat grind minder stabiel op de grond licht en hierdoor meer geluid maakt. Daarentegen bieden de ronde vormen wel betere bescherming als kinderen op de laag vallen. Grind heeft geen scherpe randen. Dit maakt het perfect voor het aanleggen van een terras of wandelpad door de tuin.
De juiste kleur grind of split bepalen
Omdat er een breed scala bestaat in kleuren is het niet altijd even eenvoudig om de juiste kleur voor het juiste tuinproject te kiezen. Met elk grindsoort creëer je een ander unieke sfeer. Er zijn verschillende kleuren waaruit te kiezen valt. Het is fijn dat het aanbod breed is zodat je talloze combinaties kan maken met de meubels en planten in de omgeving. Daarnaast speelt persoonlijke voorkeur ook een grote rol in de keuze van de kleur van het grind of split. Van een Westerse look tot een Aziatische, het aanbod aan kleuren sluit goed aan bij elke wens.
Hoe kies je de juiste kleur voor de tuin? Wanneer het eruit mag springen en de ondergrond verdient de aandacht dan kan er gekozen worden voor een contrasterende kleur waardoor het eruit springt. Liever subtiel en neutraal houden? Gebruik dan complementaire kleuren. Dan mag je denken aan lichte of donkerkleurige grind of split stenen. Ga ook de volgende punten bij langs om te kijken of de kleur aansluit.
- Welke kleur past bij ons huis
- Welke kleur past bij de terrastegels of andere elementen
- Sluit de kleur aan bij de sfeer waarnaar je op zoek bent en overige aankleding de tuin
Tot slot is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de kleur van het grind of split uiteindelijk altijd iets kan afwijken van de foto’s. Omdat het een natuurproduct is kan elke siersteen nadat het gewonnen is vanuit de natuur iets afwijken van de productie ervoor. Lichte kleurafwijkingen zijn mogelijk omdat split en grind uit grondlagen worden gewonnen. Het kan ook zo zijn dat er een laagje stof op de stenen zit. Dat komt door de manier waarop grind en split gewonnen worden. Daarom komt vaak na een paar regenbuien de eigen kleur van de stenen nog beter uit.