Badkamer en toilet

Waar moet badkamerverlichting aan voldoen?

kleine badkamer
Geschreven door admin

We weten allemaal dat de juiste verlichting onmisbaar is om meer sfeer in huis te creëren. Waar verlichting voorheen vooral uit praktisch oogpunt werd toegepast, zien we dat deze tegenwoordig een steeds belangrijkere decoratieve rol speelt. We zien de mooiste design lampen op de markt verschijnen en proberen de woning steeds meer van de broodnodige sfeer te voorzien. Dit geldt ook in de badkamer. Toch ligt de aanschaf van badkamerverlichting wel wat gecompliceerder dan de verlichting in andere ruimtes van het huis. Het is immers algemeen bekend dat elektriciteit en water geen fijne combinatie is. Hoe zit dit dan met de badkamerverlichting?

Is elke badkamerlamp geschikt?

Als je naar badkamerverlichting op zoek bent, zal je logischerwijs direct uit kijken naar speciale badkamerlampen. Een badkamerlamp is bovendien altijd geschikt voor deze vochtige ruimte. Wij snappen deze gedachtegang heel goed, maar toch klopt deze niet altijd. Niet elke badkamerlamp is immers hetzelfde en ze kunnen enorm verschillen in de hoogte van hun IP-waardes. De IP-waarde vertelt je tegen hoeveel vocht en stof de lamp bestand is. Zo zijn er lampen die prima hun werk kunnen doen als ze op een ruime afstand van de douche worden gehouden, zij kunnen tegen een laag vochtgehalte. Deze lampen worden vaak gebruikt om de badkamer in het geheel te verlichten. Zoek je echter een lamp die direct boven een straal wordt geplaatst? Dan heb je behoefte aan een hogere IP-waarde en zullen bovenstaande lampen niet genoeg tot hun recht komen. Het is dan ook zaak om veel aandacht te besteden aan de keus voor design badkamerlampen. In dit artikel vertellen we meer over de IP-waardes en waar je op moet letten als je een badkamerlamp aanschaft.

De IP-waarde

Bij de aanschaf van een nieuwe badkamerlamp is het enorm belangrijk om op de IP-waarde te letten. Deze geeft precies aan hoeveel vocht en stof zij kunnen weerstaan. Kies je voor een lamp met een te kleine IP-waarde? Dan is de kans groot dat deze lamp een korte levensduur tegemoet ziet, bovendien kan het gevaarlijke situaties opleveren als er kortsluiting ontstaat. De afkorting IP staat voor ‘beschermingsgraad’. Hoe is de lamp beschermt tegen een bepaalde hoeveelheid vocht of stof? De IP-waarde kan als volgt gelezen worden:

De waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer vertelt hoeveel stof er in de lamp kan dringen. Het tweede cijfer gaat om de hoeveelheid vloeistof. In de badkamer is het belangrijk om vooral het tweede cijfer goed in de gaten te houden. Hoe hoger het cijfer, des te meer het armatuur kan verdragen.

Welke IP-waarde is geschikt voor de badkamer?

Over het algemeen kunnen we de badkamer in drie verschillende zones onderverdelen. Hierbij houden we rekening met hoe ver de lamp van de directe waterbron is verwijderd. Wil je een lamp in het bad of de douchebak plaatsen? Dan spreken we over zone 1. Deze lampen moeten geheel in het water gedompeld kunnen worden. Hiervoor heb je een IP-waarde van tenminste 67 nodig.

In zone 1 kijken we naar de lampen die direct boven een douchestraal worden geplaatst. Deze moeten tegen de directe straal en/of opspattingen bestand zijn. Hierbij geldt een IP-waarde van tenminste 65.  Staat de lamp verder van de douchestraal af, maar nog wel in de nabije gelegenheid? Dan spreken we van zone 2 en is een IP-waarde van 65 al voldoende. Komt de lamp niet in directe aanraking met het water, maar is het wel mogelijk dat er druppels op belanden? Dan spreken we over zone 3 en is een IP-waarde van 21 het meest geschikt.