Interieur

Voordelen van een zit-sta bureau

Geschreven door Victor

Het is welbekend dat een zittend beroep niet ten goede komt van de gezondheid. Gelukkig worden steeds meer kantoorplekken uitgerust met een zit-sta bureau, om te voorkomen dat de werknemer de hele dag zittend werk verricht.
Een zit sta bureau is een bureau dat in hoogte verstelbaar is, zodat je als werknemer zowel zittend als staand werk kunt verrichten. Dit brengt uiteraard vele voordelen met zich mee. Wel wordt geadviseerd om niet langer dan een uur tot vier uur achter elkaar te staan en is het raadzaam een elektrisch in hoogte verstelbaar zit sta bureau te hebben dan één die je zelf moet verstellen.

Voordelen zit sta bureau
Er zitten veel voordelen aan om een bureau op je werkplek te hebben dat je in hoogte kunt verstellen, zodat het een zit sta bureau wordt. Je hoeft minder lang zittend werk te verrichten, doordat jij je bureau in hoogte kunt verstellen en ook zo nu en dan kunt staan en hierdoor wat meer in beweging komt. Door de afwisseling tussen zittend en staand te werken, wordt zowel het lichaam alsmede de geest gestimuleerd, waardoor je alerter in je werkzaamheden wordt dan wanneer je de hele dag achter je bureau zit en stil zit. Ook wordt het gevoel van gezonder werken aangewakkerd en ben je hierdoor energieker en vrolijker. Op lichamelijk niveau wordt met het afwisselend staan en zitten de bloedsomloop meer geactiveerd.
Maar er zijn natuurlijk meer voordelen te benoemen. Zo kunnen rug, nek- en schouderklachten worden voorkomen door het zitten en staan met elkaar af te wisselen. Je houding wordt afgewisseld en het zorgt ervoor dat je na lange tijd van bijvoorbeeld zitten, niet voorover gaat buigen (onbewust) of ander soort verkeerde bewegingen gaat maken. Zo krijg je juist klachten aan het bewegingsapparaat.
In de sta houding wordt de wervelkolom in een betere houding gezet en zorgt dit voor een mooie verdeling tussen de wervels en de onderrug, wat klachten kan voorkomen omdat je immers rechtop staat. Er geldt echter wel dat je niet al te lang in staande houding gaat werken, want ook dit kan klachten veroorzaken.

Als laatste voordeel is te benoemen dat je door het zit sta bureau meer vrijheid hebt om te werken zoals jij het wilt. Je kunt je lichaamshouding meer aanpassen op je behoeften en hetgeen je als werk wilt aanpakken. Zo kun je staand dingen met andere collega’s bespreken en weer gaan zitten als je achter de computer iets moet invullen. Daarnaast wordt de drempel om maar te blijven zitten minder, als je ook staand je werkzaamheden kunt doen.

Bron: Officetopper.com