Heb je behoefte aan meer ruimte in je huis omdat je bijvoorbeeld een eerste, tweede of derde kind krijgt? Of heb je een extra kamer nodig voor je hobbyartikelen? Of heb je misschien ‘gewoon’ behoefte aan meer ruimte zonder een echte concrete reden?
Nu, is het dan tijd om te verhuizen of te verbouwen?
Verbouwen
Het voordeel van verbouwen is dat je op dezelfde plek kan blijven. Misschien bevallen de buurt en de buurtgenoten wel uitermate en wil je hier voor geen goud weg. Of zijn de scholen, winkels en sportfaciliteiten erg dichtbij. Of misschien woon je wel in een mooi, uniek historisch pand.
Als de ruimte het toelaat en de gemeente heeft geen objecties (check dit!) is de keuze in zo’n geval makkelijk: verbouwen!
Kosten van verbouwen
Verbouwen is in de regel goedkoper dan verhuizen. Mocht het geld nog een probleem zijn, dan is het een idee om eens met de bank te gaan praten over het aanvragen van een (aanvullende of tweede) hypotheek. Als je over de jaren een beetje overwaarde hebt gecreëerd (door waardestijging en/of aflossing) en je hebt nog gewoon een vaste baan, moet dat vaak lukken. Een bijkomend voordeel is dat je de rente weer kunt aftrekken.
Verhuizen
Als je geen ruimte hebt om te verbouwen en uit te breiden en als je wel toe bent aan een nieuw hoofdstuk, is het tijd om te verhuizen. Verhuizen is een intensief traject; het is vele malen intensiever dan een verbouwing. Je doet er dan ook verstanding aan dit goed voor te bereiden, zeer systematisch te werk te gaan en op een moment te verhuizen dat het niet te druk is op bijvoorbeeld het werk.
Kosten verhuizen
Verhuizen is in de regel aanzienlijk duurder dan verbouwen. Dit komt enerzijds door de verhuiskosten, dus het feitelijke verhuizen zelf. Het gesjouw kost geld (afhankelijk van of je het zelf doet of je het uitbesteed aan een al dan niet goedkoop verhuisbedrijf), en de transactiekosten (2% overdrachtsbelasting) zijn daarnaast fors. Voor dat je ook maar één nacht in je nieuwe huis hebt geslagen, ben je al (tien)duizenden euro’s verder.
Anderzijds is het in de praktijk zelden zo dat je nieuwe huis helemaal naar wens is. M.a.w.: ook in het nieuwe huis zal nog (flink?) verbouwd moeten worden.
Voor de financiering van deze kosten kun je ook weer hypotheekfinanciering krijgen. In feite komt het erop neer dat je aan de bank vraagt om meer dan de aankoopprijs hypothecair te financieren.
Wat nu de beste keus is, is natuurlijk persoonlijk. Dit verschilt zo van de persoonlijke situatie, dat daar zeker geen eenduidig antwoord op te geven is. Maar met de bovenstaande overwegingen wordt deze keuze hopelijk wel weer wat makkelijker!.