Uncategorized

Veilig douchen

Als je net een nieuwe douche hebt, of net zelf een kleine verbouwing hebt gedaan, moet je goed oppassen voor ongelukken. Jaarlijks gebeuren er namelijk veel ongelukken in de badkamer en met name na een verbouwing van de douche, omdat er te snel even in de cabine wordt gesprongen, zonder dat er aan een aantal zaken is gedacht. Met een paar kleine tips en aanpassingen kun je de veiligheid in je douche vergroten. Denk hier nog even goed aan, voordat je zelf of iemand anders onder de nieuwe douche springt.

Tip 1 – De kraan

Veel mensen hebben nog steeds een koud-warm-kraan en hier gaat het vaak goed. Zeker als je kinderen hebt die al zelf onder de douche springen, kan het gevaarlijk zijn als dit niet goed is aangesloten. Het komt helaas heel vaak voor dat mensen zich verbranden doordat de mengkraan nog niet helemaal goed werkt. Onze tip is dan ook om te kiezen voor een thermostaatkraan, omdat je daarmee altijd de controle hebt dat de temperatuur niet te heet wordt. De meeste thermostaatkranen kunnen niet warmer worden dan 50 of 60 graden. Als je deze goed bevestigd en instelt op een maximumtemperatuur, heb je geen problemen met verbrandingen meer. Ook enorm veilig voor je kinderen dus! Een thermostaatkraan is over het algemeen wel wat duurder, maar geloof ons: je haalt het er zo uit.

Tip 2 – Antisliptegels en matjes

Dit klinkt misschien overdreven, maar de meeste ongelukken in de badkamer ontstaan door valpartijen. Zowel in de douchebak of het bad zelf, maar ook bij het eruit stappen. Natte voeten op tegels kunnen eveneens enorm glad zijn. Denk er dan dus ook over na om een antislipdouchebak te kopen of antisliptegels te plaatsen, ook al zijn deze duurder en over het algemeen moeilijker schoon te maken. Ook niet iedereen vindt deze er goed uitzien. Tegenwoordig zijn er ook speciale antislipstickers die je over je bestaande tegels plakt. Een andere optie is om te kiezen voor antislipmatjes: goedkoper en veilig. Helaas zijn deze niet zo mooi, maar wel veel veiliger. Je kunt dan ook misschien beter een stoffen matje kopen, om voor de douchebak te leggen. Ziet er beter uit en je hebt niet meer zo snel last van koude voeten als je je douche uitstapt.

 

Tip 3 – Elektriciteit
Overbodig om te vermelden? Wist je dat er veel ongelukken gebeuren door slechte bedrading en het gebruik van elektrische apparaten in de badkamer? Leg dus geen elektrische apparatuur in de buurt van plekken waar veel water komt en zeker niet in de douche. Alleen speciale snufjes die waterbestendig zijn, zoals radio’s en scheerapparaten. En bij het aanleggen van stopcontacten en bedrading: altijd voor geaarde stopcontacten kiezen. Sowieso geen stopcontacten dichtbij of in de douche plaatsen. Deze zorgen ervoor dat stroom bij kortsluiting weggeleid wordt en dat apparatuur niet op spanning komt te staan. Daarnaast moet je een differentieel schakelaar installeren, omdat deze speciaal gemaakt zijn voor vochtige ruimtes. Als laatste is het ook goed om na te denken over vochtbestendige lampen.

Tip 4 – Beugels en zitje

Extra comfort voor onder de douche: een zitje plaatsen. Je denkt natuurlijk: dat is eerder voor de ouderen onder ons, maar toch kan het een hoop schelen voor mensen die minder stabiel in de douche kunnen staan. Steeds meer mensen kiezen juist voor veiligheid en er is een heel assortiment aan douchezitjes beschikbaar. Als je bang bent om te vallen, is dit een perfect idee. De meeste zijn inklapbaar, scheelt ruimte. Maar er bestaan ook losse stoelen. Een extra beugel aan de zijkant, die eenvoudig met wat schroefjes en plugjes te bevestigen is, zorgt alleen maar voor extra veiligheid. Met name als je een verhoogde douchebak hebt natuurlijk, dan heb je extra houvast.