Een aanbouw is een waardevolle investering. Hiermee realiseer je niet alleen meer ruimte, maar zorg je ook voor een fikse waardeverhoging van het huis. Toch worden er ook veel fouten gemaakt bij het plaatsen van een aanbouw. Er zijn bijvoorbeeld genoeg mensen die plotseling met een aanbouw zitten, waar ze helemaal niets aan hebben. Eentje die weinig toevoegt aan de woning. Bijvoorbeeld omdat hij nog altijd net te klein is en het huis plotseling veel donkerder lijkt. Daarnaast lijkt de aanbouw de volledige uitstraling van jouw woning teniet te doen. Je krijgt spijt van jouw investering.
Zonde, nietwaar? Gelukkig hoeft dit alles geen probleem te zijn. Een aanbouw kan namelijk ook juist erg gunstig zijn. Als deze op de juiste manier wordt geplaatst, levert het alleen maar heel veel extra wooncomfort op en voegt het echt waarde toe aan jouw woning. Maar waar moet je dan op letten? Hoe haal je meer uit jouw aanbouw?
Meer licht in huis
Een volledige dichte aanbouw kan een huis donkerder maken. Zeker als er te weinig licht aanwezig is. Wellicht kun je de bestaande lichtstraat vervangen die nu al op het huis is geplaatst om zo meer licht in huis te halen. Maar je kunt er ook aan denken om deze specifiek op de aanbouw te plaatsen.
Het plaatsen van een lichtstraat wordt tegenwoordig steeds vaker gedaan. Zeker op de aanbouw. Een lichtstraat is een speciale dakconstructie bestaande uit verschillende raamsegmenten die aan elkaar bevestigd zijn. Hierdoor ontstaat er een lange strook (straat) vol met raampartijen. Deze wordt met name op platte daken geplaatst, maar in sommige gevallen is het ook op een schuin dak mogelijk.
Het is natuurlijk niet voor niets dat een grote lichtstraat op een aanbouw zo populair is. Dit realiseert direct meer natuurlijk daglicht in huis. Met behulp van deze grote raampartijen geef je jouw woning een open uitstraling. Zo voorkom je dat het huis zo donker oogt en haal je alles uit daanbouwe aanbouw.
Laat de ruimte in elkaar overvloeien
Soms zien we dat de aanbouw echt als aparte ruimte gezien wordt. Stel, je breidt de woonkamer uit met een geheel nieuwe aanbouw. Dan wil je dat deze ruimtes in elkaar overvloeien. Dat betekent dat er echt meer woonruimte beschikbaar is. Niet dat er gewoon een aparte ruimte bij is gekomen. Door de muren en de inrichting volledig met elkaar door te trekken, ontstaat deze ruimte ook. Voorkom een nadrukkelijke scheiding op de plek waar de aanbouw zat en zorg ervoor dat zo het huis één geheel vormt.
Directe relatie met de tuin
Het is een goed idee om de binnen- en buitenruimte zo geruisloos mogelijk in elkaar over te laten gaan. Zorg dus ook voor een goede verbinding met de tuin. Bijvoorbeeld door openslaande deuren of schuifdeuren in de uitbouw te plaatsen. Zo kan je via de aanbouw direct de tuin in stappen. Bovendien geeft dit ook direct meer licht aan de ruimte.