Verbouwen

PUR en PIR isolatiemateriaal

Om uw woning goed te isoleren kunt u PUR en PIR isolatiemateriaal aanbrengen. Dat is niet zo moeilijk en de meeste mensen kunnen dat zelf. Het is een soort kunststof van schuim dat u op de wanden en in hoeken kunt bevestigen. Beide materialen isoleren uitstekend, beter dan glaswol of rotswol.

Het verschil tussen beide soorten

PIR is in feite een verbeterde versie van PUR. Er wordt een andere samenstelling voor het schuim gebruikt, met minder chloriden als bij het PUR. PIR isoleert wat beter en is brandbestendiger. Dat wil niet zeggen dat PUR snel in brand vliegt. Dat is niet het geval, maar PIR is net een beetje beter.

Platen en schuim

PUR en PIR isolatiemateriaal zijn in twee vormen te koop: als schuim (dat moet u spuiten) en als schuimplaten. De platen kunt u kant en klaar kopen. Als het nodig is kunt u die makkelijk op maat zagen. Het spuitschuim wordt vooral gebruikt in hoeken, gaten en kieren, waar de platen niet gebruikt kunnen worden. Het spuiten kan ook toegepast worden in de muren. Buitenmuren zijn meestal dubbelsteens met een isolatielaag ertussen. In het geval dat u overweegt om daar PUR of PIR aan te brengen, is het verstandig om er een gespecialiseerd bedrijf in te huren. Bij het spuiten in hoeken of gaten moet u uitkijken dat u niet teveel gebruikt. Doet u dat wel, dan kan er een grote druk ontstaan op het materiaal er om heen. Dat kan dan beschadigen of zelfs breken.

Makkelijk zelf aan te brengen

Het isolatiemateriaal is makkelijk aan te brengen. Alleen tussen de muren kunt u beter een gespecialiseerd bedrijf laten komen. Voor de rest kunt u het zelf. De platen zijn makkelijk aan een muur te spijkeren of onder de vloer of dak te leggen. Ze zijn vrij stevig en u kunt er zelfs op lopen zonder dat het breekt.

Voordelen PUR en PIR

Het grootste voordeel van PUR en PIR is de hoge isolatiewaarde. Ze isoleren zeker 1,5 keer zo goed als glaswol of rotswol. Dat geldt vooral voor het PIR isolatiemateriaal. Andere voordelen zijn dat ze geen vocht opnemen, niet rotten en ze functioneren goed als dampscherm als ze strak tegen elkaar aan liggen.

Nadelen en gevaren

Er zijn waarschuwingen gegeven voor de PUR isolatie. Dat heeft vooral te maken met de dampen die vrij komen bij het aanleggen. Die damp kan irritatie geven aan de ogen en luchtwegen. Vooral mensen met astma en eczeem kunnen hier last van krijgen. Als het materiaal aangebracht is, komen er geen dampen meer vrij. PIR heeft dat veel minder. Bij het snijden en zagen kunnen stukjes op uw kleren terechtkomen, die u moeilijk kunt verwijderen. Ondanks deze nadelen is PUR en PIR isolatiemateriaal uitstekend geschikt om het huis te isoleren.

Meer weten over PUR en PIR? Neem eens vrijblijvend contact op met Javo Isolatie uit Amsterdam.