Wanneer de winter voorbij is, komt de tuin weer tot leven. De dagen worden langer en de planten beginnen te groeien. Ook de scheuten van de struiken beginnen uit te lopen en de eerste blaadjes worden zichtbaar. De vroege lentebloemen zullen de tuin opvrolijken. We kunnen weer in de tuin gaan werken en dat is nodig. Je moet wel oppassen, want in de maand maart is de kans op nachtvorst groot.
De lente
Wanneer je je tuinonderhoud in Aalsmeer in de lente gaat oppakken, dan is dit de periode om alle oude plantendelen weg te knippen. Wanneer dat is gebeurd en opgeruimd kun je de grond bemesten. Door het aanbrengen van een mulchlaag zal er minder onkruid groeien en het vocht wordt beter vastgehouden. Koop nog geen perkplanten, omdat de kans op nachtvorst nog groot is.
Zet stokken bij je vaste planten om te voorkomen dat je ze beschadigt. Je kunt je vaste planten vermeerderen door stengelstekken van de krachtige scheuten te snijden. Je kunt ook de vaste planten scheuren. De jonge stukken kun je de tuin planten.
De bolgewassen
De voorjaarsbollen beginnen te groeien. Er komen krokussen en cyclamen tevoorschijn. Plant nu de zomerbollen zoals gladiolen en lelies. Doe dat met tussenpozen van enkele weken, zodat je lang bloemen in de tuin hebt.
Rozen
Het is nu ook de tijd om de rozen te snoeien. Snoei ze flink kort, zodat de kans op ziekten verkleind worden. Ook op het terras kun je sierlijke stamrozen plaatsen.
Eenjarige planten
Je kunt zelf eenjarige zaaien wanneer de temperatuur het toelaat. Wanneer je klimplanten in de tuin hebt, moet je ze goed opbinden. Ook moeten de klimplanten flink gesnoeid worden. Gebruik daarvoor een scherpe snoeischaar. Siergrassen moet je uitharken.
Bomen en heesters
In deze periode kun je nog bomen planten en heesters verplanten. Je moet dat doen voordat het blad uitloopt. De heesters die in de zomer of herfst bloeien, kunnen nog gesnoeid worden. De voorjaarsbloeiers moeten met rust worden gelaten. Je kunt ook nog hagen planten in deze periode.
Gazon
De kale plekken opnieuw inzaaien. Het gazon bemesten en verticuteren. Het dode gras moet verwijderd worden.
Vijver
Ben je in het bezit van een vijver dan kun de je pompen weer aanzetten en de vissen beginnen te voeren.
Zomer
In de lente heb je het meeste werk. Tijdens de zomermaanden moet je je tuin wel onderhouden zoals: haag knippen, grasmaaien, de overheersende planten terug knippen en dergelijke. De maanden juni en juli zijn de beste maanden om een laurierhaag te knippen. Een taxushaag, haagbeuk, beukenhaag en snelgroeiende coniferen kun je het beste voor 21 juni scheren, zodat er nog nieuwe scheuten kunnen worden gevormd.
Bij plantenborders moeten de overheersende planten worden weggeknipt. Heesters die voor 21 juni bloeien, moeten na de bloei geknipt worden. Vergeet ook de rozen niet terug te snoeien.
Heb je een gazon dan moet je dat bemesten wanneer er regen wordt verwacht.
Herfst
Tijdens de herfst moet je de tuin winterklaar maken. Je kunt nog planten scheuren, een nieuwe border aanleggen en vaste winterharde planten verplanten. Dat kun je ook doen met rozen, vaste planten, heesters en bomen.
Wil je een nieuw gazon dan is dit de periode om de volgende zomer ervan te kunnen genieten. Strooi op het bestaande gazon de juiste meststoffen. Je kunt de eenjarige onkruiden wieden.
Je kunt het beste planten in de grond plaatsen die blote wortels hebben.
Jonge bomen en klimplanten moet je extra stevig vastbinden voor de stormen die eraan komen.
Plant ook de voorjaarsbollen
De winter
De winter is een rustperiode voor de planten dus ook voor je tuin. Het is de beste periode om het tuingereedschap in orde te maken voor de lente.
Als je een tuin hebt, is er altijd werk. Wanneer je hem op de juiste manier bijhoudt, is het naderende werk in de lente goed te overzien en zul je tijdens de zomermaanden kunnen genieten in je tuin.