Verbouwen

Offerte maken: in Excel of met software?

Geschreven door admin

Als een klant geïnteresseerd is in een product of dienst die jij aanbiedt, dan kan hij of zij jou vragen om een offerte te maken. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk een goede offerte te maken en te sturen. Daarnaast moet de factuur er professioneel en verzorgt uitzien, anders gaat jouw klant misschien naar de concurrent. Maar hoe maak je snel een goede offerte? Doe je dat bijvoorbeeld in Excel of met een offerteprogramma? In deze blog lopen we de voor- en nadelen van beide opties bij langs.

Wat zijn de voordelen van offertes maken in Excel?

Het voordeel aan Excel is dat het op bijna elke desktop geïnstalleerd staat. Mocht jouw desktop niet beschikken over Excel, dan kun je gratis gebruik maken van Google Spreadsheets. Dat Excel gratis is, is meteen het tweede voordeel. Je kunt direct beginnen met offertes maken. Zoek je nog een goede opzet om te beginnen met offertes maken? Geen probleem, op het internet zijn verschillende offerte templates gratis te downloaden.

Wat zijn de nadelen van offerte maken in Excel?

Aan het gebruik van Excel zitten ook een aantal nadelen verbonden. Het programma is namelijk niet ontworpen om offertes mee te maken. Daardoor kan het voorkomen dat je lastige formules moet gebruiken, waardoor het ingewikkeld en onoverzichtelijk wordt. Daarnaast kan het erg veel tijd kosten om constant weer een nieuwe offerte te maken in Excel, zeker als het aantal offertes toeneemt.

Wat zijn de voordelen van offertes maken met offerte software?

In tegenstelling tot Excel is offerte software wel ontworpen om offertes te maken. Daardoor kun jij de offerte precies zo ontwerpen als jij wilt. Je kunt bijvoorbeeld jouw logo toevoegen en een specifiek lettertype kiezen, waardoor de offerte er professioneel uitziet. Eenmaal een goede offerte ontworpen, dan kan je daarna snel de andere offertes maken. Verder werkt de software online, waardoor jij altijd en overal kunt offreren. Doordat de offerte software in de cloud werkt, staat jouw data altijd veilig opgeslagen.

Wat zijn de nadelen van offertes opstellen met offerte software?

Aan het gebruik van een offerteprogramma zijn niet veel nadelen verbonden. Het kan een nadeel zijn dat je voor de software moet betalen, ook al zijn dat slecht een paar tientjes per maand. Daarnaast heb je voor het gebruik van online offerte software altijd een werkende internetverbinding nodig, maar dat mag in Nederland geen probleem zijn.

Kies voor het juiste offerteprogramma

Tegenwoordig is er een ruim aanbod van offerte software. Er is dus voor iedere ondernemer wel een geschikt offerteprogramma te vinden. Wanneer je nog niet zoveel offertes maakt, kun je het prima af met Excel. Zodra je meer offertes moet maken, kun je beter kiezen voor software. Dankzij een offerteprogramma bespaar je een hoop tijd en ben je in staat om professionele offertes te maken. Een offerte is dan niet alleen maar een offerte, maar kan worden ingezet als een visitekaartje voor jouw onderneming! Een paar euro per maand investeren in goede offerte software betaalt zich dus snel terug.