De Oranjes hebben een lange geschiedenis met glas-in-lood dat in zestiende eeuw begon. De Oranjes gaven diverse glas-in-lood kunstwerken weg aan kerken in de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw. In veel kerken vind je tegenwoordig glas-in-lood kunstwerken terug dat de Oranjes afbeeldt.
Het was een lange traditie van de Oranjes om gebrandschilderde glas-in-lood ramen te schenken en het werd andersom ook vaak aan hun geschonken. Door de Oranjes werd glas-in-lood dan ook heel populair. In de zeventiende en achttiende eeuw gebruikten veel mensen ook glas-in-lood in hun huizen als een symbool van status. In Nederland zijn er tegenwoordig dan ook nog veel woningen dat deuren of ramen met glas-in-lood hebben.
Moderne woningen
Glas-in-lood was een lange tijd uit de mode en het verdween vrijwel uit de straatbeeld. Als mensen nu aan glas-in-lood denken dan denken ze vaak aan kerken, dit is de laatste jaren wel aan het veranderen. Tegenwoordig kiezen veel mensen namelijk ook voor glas-in-lood in hun woning. Het is bijvoorbeeld tegenwoordig heel populair om glas-in-lood in de badkamer of keuken te gebruiken. Het geeft een unieke uitstraling aan de woning en de lichtinval is werkelijk schitterend. De glas-in-lood ramen worden voor particulieren in Glasatelier Honebeek gemaakt, waar ze naast glas-in-lood ramen maken ook zandstralen en zich bezig houden met etsen van glas.
Het is tegenwoordig ook betaalbaar geworden om glas-in-lood te laten plaatsen en het is niet meer enkel voor de rijke onder ons.
Glas-in-lood op maat laten maken
Bij een atelier kun je glas-in-lood ramen of deuren laten maken op maat. De glas-in-lood kan volledig op maat worden gemaakt en het word ook door experts geplaatst. Het plaatsen van glas-in-lood moet ook wel door experts gebeuren, want in tegenstelling tot normale glas is glas-in-lood heel zwaar. De plaatsing ervan moet heel nauwkeurig gebeuren, zodat het nog lang mee kan gaan.
Restauratie van glas-in-lood
Als je al glas-in-lood in huis hebt en het is beschadigd dan kun je ook terecht bij een ateliers. Bij een atelier kunnen ze glas-in-lood weer restaureren tot zijn oorspronkelijk staat, door bijvoorbeeld gebruik te maken van verouderingsprocessen.