Verlichting

Klimaatneutraal wonen

Geschreven door admin

In 2016 en de toekomst staat wonen in het kader van duurzaamheid. Men wil de energiekosten verlagen, zonder de levensstijl te veranderen. Anderzijds willen overheden en milieuactivisten het verbruik, en daarmee de uitstoot van schadelijk stoffen, verlagen. De behoefte zorgt ervoor dat er zogenaamde klimaatneutrale woningen worden gebouwd. Woningen waarvan het verbruik aanzienlijk lager ligt, dan reguliere woningen.

De hoofdstad Amsterdam neemt het voortouw. Al enige jaren geleden heeft het stadsbestuur besloten vanaf 2015 alleen nog nieuwbouw woningen te plaatsen die klimaatneutraal zijn. In hoeverre is dit haalbaar, met name gelet op de sociale sector? De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties meldt dat de ambitie van het stadsbestuur leidt tot onbetaalbare (sociale) huurwoningen. De grondprijzen zijn nog altijd te hoog en de financiële voordelen zijn nog minimaal ten opzichte van kosten. Tevens zouden er veelte dure zonne- en windenergiesystemen gebouwd moeten worden om de woningen te voorzien van energie. Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor reeds gebouwde klimaatneutrale woningen met moeilijke energiebesparendeinstallaties. Van dergelijke woningen zouden er ventilatieproblemen zijn, waardoor gezondheidsklachten kunnen ontstaan op de midden en lange termijn. Op deze manier zouden klimaatneutrale woningen veranderen tot onleefbare dure woningen

Klimaatneutrale woonaanpassingen

Momenteel zijn nieuwbouwprojecten met klimaatneutrale woningen al enige tijd in ontwikkelingen. Problemen zijn tegengekomen en worden verholpen. Klimaatneutraal wonen is de toekomst en biedt wel degelijk voordelen. Diverse brancheorganisaties melden dat het nu nog te vroeg is, er zijn nog teveel ontwikkelingen gaande om een klimaatneutrale woning naar wens te maken. Zelf kan je aanpassingen doen in uw eigen woning. Op deze manier kunt u de energiekosten drukken en duurzaamheid bevorderen. Hier enkele voorbeelden.

Woonverlichting – Momenteel geldt er een Europees productieverbod op de gloeilamp, voor de halogeenlamp geldt een beperkt verbod. De halogeenlamp zal 2018 volledig uit productie zijn. De Europese Unie heeft deze maatregelen genomen, omdat deze types lampen niet voldoen aan de huidige milieueisen. De EU meldt dat er alternatieven zijn, zoals LED verlichting: relatief duur in aanschaf, maar aanzienlijk lager in verbruikskosten. Tevens heeft LED een langere levensduur.

Verwarming – Heeft u een nieuwe ketel nodig, voor warm water en de verwarming? Koop dan niet een normale cv- of combi-ketel. Kijk voor een HR ketel, ofwel: een hoogrendementsketel. Evenals LED verlichting, zijn de aanschafkosten hoger. Daarentegen ligt het verbruik aanzienlijk lager.

Zonnepanelen – Door subsidies is het aanschaffen en aanleggen van zonnepanelen op het dak van uw woning betaalbaar en eenvoudig te realiseren. Als u een koopwoning heeft is dit een interessante investering om op de lange termijn energiekosten mee te besparen.