Een polyurea coating is een reactieproduct van twee stoffen (Isocyanaat en Amine), die na een reactie leiden tot een duurzame en elastische polymeer. Polyurea werd in 1959 uitgevonden. Oorspronkelijk werd het product ontwikkeld voor het beschermen van tafelranden en aanrechtbladen. Hierna werd er een polyurea spray ontwikkeld. Het product wordt met spuitmachines verwarmd en vloeibaar aangebracht op een temperatuur van 75°C. De coatings zijn zeer bestendig tegen trekkracht, wrijving en stoten. Dit maakt de coating geschikt voor vloeren waar veel op gelopen wordt.
Het aanbrengen van de coating
De polyurea coating wordt aangebracht in dikten van minimaal 2 tot maximaal 10 millimeter. Het is dampdoorlatend en volledig vloeistofdicht. De coating is gemiddeld 40 t/m 1000% rekbaar en oplosmiddelvrij. De meest voorkomende toepassing heeft een rekbaarheid van 400%. Door de unieke eigenschappen is de coating uitermate geschikt voor het duurzaam beschermen van tanks, rioolputten, pompkelders, bassins en buizen. De korte droogtijd van 20 tot 30 seconden maakt het mogelijk elke vorm te voorzien van een coating.
Een waterdichte coating
Een polyurea coating biedt veel voordelen. Het materiaal hecht snel op cement, steen, aluminium, kunststof, staal en zelfs hout. Omdat het materiaal volledig waterdicht wordt afgesloten van vocht en zuurstof, heb je geen last van corrosie. Vooral voor betonconstructies biedt dit een duurzame uitkomst. Hier blijft het echter niet bij. Doordat polyurea bestand is tegen zeewater en andere maritiem verwante producten, hebben schelpachtige aanslag, roest, en andere hardnekkige aanslag geen invloed op de coating. Zo wordt er ook vaak voor het product gekozen in de scheepsbouw sector.
Polyurea op het dak
Geen enkel dak is hetzelfde en zijn steeds meer uiteenlopend van vorm. Ze hebben allemaal wel dezelfde functie, namelijk het gebouw te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Polyurea wordt vanwege de snelle doorharding en levensduur vaak ingezet voor een naadloze afdichting van een dak. De coating kan direct worden aangebracht over bestaande dakbedekking.