Wanneer u een aanbouw heeft, dan is het plaatsen van een houtkachel hierin een echte aanwinst. De uitstraling en het design van de houtkachel zorgen ervoor dat het een object wordt waar niemand omheen kan. Een houtkachel brengt veel sfeer met zich mee, wat ervoor zorgt dat het vaak wordt gezien als het middelpunt van een gezellig moment en die wil u natuurlijk zo vaak mogelijk meemaken. Naast de gezelligheid, is die natuurlijk ook hartstikke functioneel door warmte af te geven. Er kan gekozen worden voor een model dat een vermogen heeft om alleen de aanbouw te verwarmen, maar met een groter model is het ook nog eens mogelijk om de rest van de ruimte te verwarmen.
Installatie
Het installeren van een houtkachel in de aanbouw is relatief eenvoudig en er is weinig technische kennis voor nodig. Het belangrijkste is dat het gat goed geboord wordt, de onderdelen op de juiste manier in elkaar gezet worden en het waterdicht geïnstalleerd wordt. Het gat in het dak dient iets groter te worden geboord dan de dubbelwandige kachelpijp die gebruikt wordt, zodat dit opgevuld kan worden met steenwol. De onderdelen in elkaar zitten dient in een bepaalde volgorde te gebeuren, zoals beginnen met enkelwandige kachelpijpen en overstappen op dubbelwandige kachelpijpen onder het dak. Wanneer dit te veel gevraagd is, dan is het handig om een erkende installateur in te schakelen. Zij hebben de nodige ervaring om het direct goed te installeren en anders kan het veel geld kosten als het fout gaat.
Rookoverlast voorkomen
De kachelpijp steekt vaak circa 1 á 2 meter boven het dak uit en kan hierdoor in de buurt komen van een raam. Hierbij is het belangrijk dat de rookvorming in de gaten wordt gehouden, zodat dit niet voor overlast kan zorgen. Wanneer er ovengedroogd haardhout wordt gebruikt en de houtkachel genoeg zuurstof krijgt, ontstaan er de beste omstandigheden om zo min mogelijk rook te krijgen.