Uncategorized

Het opmeten van druk; zo doe je dat!

Geschreven door admin

Het meten van druk is een ingewikkelde bezigheid. Alleen al vanwege het feit dat er verschillende soorten druk zijn die je kunt opmeten. Gelukkig zijn er meters zoals een drukopnemer die je kunnen helpen. Maar dan moet je wel weten welke soort druk je op wilt meten. Je hebt absolute en relatieve druk. En het verschil tussen deze twee is voor veel mensen onduidelijk, waardoor ze niet weten welke meter ze nodig hebben voor hun situatie. In dit artikel leggen we je het uit!

Waarom druk meten?

Waarom wil je eigenlijk druk kunnen meten? Het simpelste voorbeeld is het opnemen van de bloeddruk aan de hand van een bloeddrukmeter. Iedereen kent dit wel of heeft dit wel eens ervaren. Maar zo is bijvoorbeeld in CV ketels de manometer constant bezig om de druk te meten zodat de druk niet te hoog wordt en helpt de barometer om de luchtdruk te meten zodat wij onze voorspellingen over het weer kunnen geven. Druk speelt dus eigenlijk een hele belangrijke rol in ons dagelijks leven. Je kunt je indenken dat het bijvoorbeeld van groot belang is voor veiligheid binnen de industrie.

Relatieve druk

Wanneer je relatieve druk wilt meten moet je kijken naar het drukverschil ten opzichte van de actuele omgevingsdruk en dit opmeten. De bepaling van de relatieve druk en het drukverschil is de meest voorkomende manier van drukmetingen binnen de drukmeettechniek. Relatieve druk wordt vaak gemeten bij producten en diensten die belangrijk zijn voor de huidige wereld. Bijvoorbeeld bij de bepaling van de hydraulische druk of de luchtdruk in gesloten systemen. Bij het meten van druk kan het zijn dat er sprake is van overdruk of onderdruk. Wanneer de relatieve druk hoger is dan de omgevingsdruk spreek je van overdruk. Je spreekt van onderdruk wanneer de druk lager is dan de omgevingsdruk. Dit wordt trouwens ook vacuüm genoemd. Dat begrip zal je wellicht bekender voorkomen.

Absolute druk

Het meten van de luchtdruk aan de hand van een barometer kun je schalen onder het meten van de absolute druk. Binnen de drukmeettechniek verwijst absolute druk altijd naar het absolute nulpunt. Vandaar de naam ‘absolute druk’. Dat absolute nulpunt wordt ook wel absoluut vacuüm genoemd.

 

Het is dus van belang om te beseffen welke soorten druk er zijn en wanneer je welke soort wilt opmeten. Heb je dit eenmaal inzichtelijk, dan kun je aan de hand van druksensoren, transmitter- en drukverschil sensoren de druk opmeten!