Tegenwoordig horen we steeds vaker kreten als ‘duurzaam’, ‘groen’ en ‘klimaatneutraal’. Maar wat betekent dat eigenlijk? En zou niet elke verbouwing standaard duurzaam moeten zijn?
Wanneer is iets duurzaam?
De term duurzaam is lastig te definiëren omdat eigenlijk niemand weet wat er nu precies mee bedoeld wordt. Naar de letter van het woord betekent het niets anders dan ‘een tijd meegaan’, maar tegenwoordig wordt het meer gebruikt om een zekere mate van milieuvriendelijkheid uit te drukken. Een verbouwing is dus duurzaam wanneer u niet alleen op uw eigen belang en niet alleen op uw portemonnee let, maar ook probeert keuzes te maken die goed zijn voor het milieu. Overigens kunnen die keuzes soms ook samenvallen, waardoor het extra makkelijk is om duurzaam te werken!
Duurzaam verbouwen als standaard norm?
Zou het uitvoeren van verbouwingen op een duurzame wijze de norm moeten worden? Kan iedereen verplicht worden om duurzaam te verbouwen?
Dat is lastig te zeggen. Het hangt geheel af van wat er precies met duurzaamheid bedoeld wordt. Uiteraard kan iedereen verplicht worden om bepaalde klimaat maatregelen te treffen, door bijvoorbeeld woningen goed te isoleren en energiezuinige verlichting aan te brengen. Dat is bovendien ook nog eens goed voor de eigen portemonnee.
Maar het lijkt me toch niet dat mensen gedwongen kunnen worden om geen hout meer te gebruiken, of enkel materialen te gebruiken die biologisch afbreekbaar zijn. Dat moet voorlopig nog gewoon een keuze van de mensen zelf zijn.
Gelukkig zijn er voor de milieubewuste verbouwers wel tal van mogelijkheden om duurzaam te verbouwen. Het milieu zal u daar zeker erkentelijk voor zijn!