Ik zat laatst te lezen in Google nieuws vandaag nog was er een grote brand in Rotterdam, waarbij een man genoodzaakt was om uit een raam te springen en daarbij zwaar gewond te raken. Je moet er niet aan denken dat zo een scenario je ooit overkomt, dat gun je je ergste vijanden nog niet toe. Vandaag een beginners les in brandveiligheid. Ik poog hiermee het bewustzijn en de kennis omtrent brandbeveiliging in Nederland naar een hoger plan te tillen.
Basisvereisten
Absolute basisvereisten zijn natuurlijk rookmelders en tevens brandblussers. Een rookmelder is een onontbeerlijke compagnon in de brandveiligheid. Deze helpt je zo snel mogelijk een brand te detecteren, hopelijk nog voor het te laat is en het een woest laaiende brand geworden is. Let erop dat het gaat om een NEN 2555 rookmelder. Not all rookmelders are created equal namelijk. De ene brandmelder helpt een stuk beter je huis te beveiligen dan andere. NEN 2555 rookmelders kennen bijv. een redundant energie toevoer, als het lichtstroom uitvalt, dan is de rookmelder nog steeds werkzaam. Een rookmelder die niet aan is, is natuurlijk nutteloos immers, dus erg belangrijk.
Indien het gaat om een hoog gebouw of pand met meerdere etages dan zijn droge blusleidingen verplicht. Een droge blusleiding stelt de brandweer in staat effectief een brand op een van de hogere etages te blussen zonder tijd te verliezen met sjouwen van slangen. Meer over droge blusleidingen kan men hier lezen: royalsafety.nl/diensten-onderhoud/brandveiligheid/controle-en-onderhoud-droge-blusleidingen/. Droge blusleidingen dienen jaarlijks gecontroleerd te worden.
Daarbij is een brandslanghaspel geen overbodige luxe. Een droge blusleiding is namelijk zoals de naam al aangeeft droogt. Deze is niet werkzaam tot de brandweer arriveert. Echter daarvoor wil je idealiter wel al kunnen blussen. Daar zijn brandslanghaspels voor. Let bij de aanschaf van een brandslanghaspel dat deze voldoet aan Kiwa EN 671-1 en CE keurmerk en RAL 3000 Fire Red (bron).
Een laatste optie om te overwegen is brandvertragend impregneren. Dit is het aanbrengen van een speciale vloeistof op materialen. Daardoor vatten deze beduidend minder snel vlam, en de brand kan zich moeilijker verspreiden. Met name een absolute must voor bijv. rieten daken. Maar denk ook aan tijdelijke kerstversiering, deze zou je idealiter met brandvertragend impregneer middel behandelen.