Een nieuwe zitbank koop je niet zo vaak. Je brengt er veel tijd in door en het is ook nog eens een opvallend onderdeel van je kamer. Reden genoeg dus om er goed over na te denken. Stel jezelf de juiste vragen en besteed je budget nuttig. Een dure bank is niet altijd de beste keus. Voorkom teleurstelling en zorg ervoor dat je deze 6 beginnersfouten in ieder geval niet maakt!
1. De bank te groot kopen
In de winkel lijkt een bank vaak minder groot dan dat deze in werkelijkheid is. Dat komt natuurlijk omdat een woonwinkel vaak groot is opgezet en een zitbank tussen veel meer zitbanken, tafels en kasten staat. Maak de fout dus niet om een bank te groot te kopen, je zult niet de eerste zijn. Hoe voorkom je het? Neem altijd een meetlint mee naar de winkel, of vraag er een aan de verkoper of verkoopster als je het vergeten bent. Meet de bank goed op, noteer alle maten en boots de vorm van de bank thuis na in de woonkamer. Je kunt het stuk van de grond waar de bank moet komen, afplakken met tape bijvoorbeeld. En dit kun je ook doen met de muur, als de bank tegen een muur komt te staan tenminste. Ook kun je de grond vol leggen met bijvoorbeeld kranten, of door er een aantal stoelen neer te zetten die samen ongeveer net zo groot zijn als de bank. Kies de manier die je het prettigst vindt, het gaat erom dat je een goed beeld krijgt van de ruimte die de bank gaat innemen. Op deze manier kun je goed inschatten of hij eventueel te groot is. Houd er rekening mee dat je zeker 60 tot 80 cm loopruimte overhoudt en dat je minimaal 40 cm ruimte moet houden tussen de salontafel en de bank. Wil je de bank voor een raam zetten? Meet dan ook goed de hoogte van de rugleuning; deze is al gauw te hoog. Natuurlijk is het voor een grote ruimte wel belangrijk om ook een grote bank aan te schaffen, anders ‘verdrinkt’ deze in de woonkamer. Je kunt er ook voor kiezen om twee kleine banken te nemen, of één bank in combinatie met een loveseat. Kies je voor een bank met loveseat of fauteuil? Koop dan ook eerst de bank en ga later op zoek naar de aanvulling in de vorm van loveseat of fauteuil. Het advies is om niet alles in één keer te kopen. Zo kun je geleidelijk wennen aan je nieuwe inrichting en bepalen wat je écht mooi vindt.
2. Niet voorbereid op vlekken
Kinderen en huisdieren zijn geweldig, maar de kans op vlekken is wel erg groot. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van je nieuwe zitbank. Je kunt je hier tegen wapenen door een afneembare hoes aan te schaffen. Of door een bewuste keus te maken voor het materiaal. Van leer is bekend dat vlekken er minder kans op maken. Heb je een zonnige kamer? Koop dan in ieder geval geen bank met katoenen bekleding. Vaak is de kleur binnen een jaar al behoorlijk vervaagd. Verder is het in bovenstaand scenario ook verstandig om te kiezen voor zitmeubels die ‘tegen een stootje kunnen’. Stel deze vraag in de winkel aan de verkoper, wat adviseert hij of zij? Wil je een kleur waar je weinig op ziet, dan is het natuurlijk logisch om te gaan voor een donkerder design of kleur waar je weinig op ziet.
3. Onvoldoende aandacht voor comfort
Een bank moet er natuurlijk mooi uitzien, maar comfort is altijd het belangrijkste. Bij Kötter Wonen Nijverdal zien vaak dat mensen hun bank uitzoeken van een plaatje, terwijl comfort en gebruiksgemak minstens net zo belangrijk zijn. Als je van plan bent om veel tijd op de bank door te brengen, natuurlijk. Denk verder goed na over hoe je de bank gaat gebruiken. Comfort is namelijk iets heel persoonlijks. Stel jezelf een aantal vragen. Hoe zit je thuis op de bank? Kijk je televisie? Lees je de krant? Eet je op de bank? Zit je partner naast je, en hoe zit hij of zij erbij? Ga je de bank gebruiken als actieve zitbank? Dan is het voor jou interessant om te focussen op een bank met kort zitgedeelte, waar je niet al te ‘diep’ in zit. Ook voor mensen met kortere benen is dit een goede optie, ook als je stevig tegen de rugleuning aanzit moet je goed met je voeten bij de grond kunnen. Voel je juist meer voor een lekkere relaxbank? Ga dan voor een wat diepere bank met comfortabele, zachte kussens. Wil je er ook op liggen en hangen? Dan is de lengte van de bank belangrijk! En dan is een hoekbank ook zeker een goede optie. Je kunt het ook wel combineren door een relaxbank actiever te maken. Dit doe je door er grote kussens op te leggen, zodoende zit je er rechter op. Wel zo netjes als je bezoek hebt. Maar test de bank vooral goed uit in de winkel. Veruit de meeste mensen hangen of liggen op hun bank. Schaam je niet en test de bank dan ook als zodanig uit in de winkel!
4. Tegenvallende kleuren
Misschien is de verleiding soms groot om een erg kleurige bank te kopen. Een echte eyecatcher in de woonkamer. Dit kun je natuurlijk prima doen, maar wees je ervan bewust dat dit snel gaat vervelen. Het is veiliger om een bank te kiezen met een wat neutralere kleur. Deze kleuren kun je natuurlijk wel prima toevoegen met kleurige plaids of kussens. Op deze manier kun je ook nog eens makkelijk wisselen van kleuren in de toekomst en wat andere accenten aanbrengen in je woonkamer. Ook kun je ervoor kiezen om een bijpassende fauteuil of loveseat te nemen in een wat opvallender kleur of met een leuke print. Praktisch gezien is het, zoals eerder in dit artikel beschreven, soms verstandig om voor een donkerder kleur te kiezen. Je ziet op donkere kleuren immers minder dan op lichte. Draag je bovendien vaak spijkerbroeken? Ga dan niet voor een lichtgekleurde stoffering. Zowel leder als stof in een lichte kleur zullen door de kleurstof in jeans worden aangetast, waardoor het vaak zeer moeilijk schoon te maken is. Bij leder zelfs vaak onmogelijk. Maar de keerzijde van een donkere kleur is dat de bank erg aanwezig is in de huiskamer. Helemaal als de bank direct op de grond staat (en niet op hoge poten) kan de bank zwaar lijken. Kies in dat geval voor een bank waar je onderdoor kunt kijken. Verder is het ook praktisch als de bank iets van de grond af staat, ongeveer 10 cm, omdat je er dan makkelijker onderdoor kunt stofzuigen. Over smaak (in dit geval kleur) valt natuurlijk niet te twisten, het blijft persoonlijk. Wat wel kan helpen is om kleurstalen te vragen uit de winkel. Neem de stalen mee naar huis, want je moet het toch altijd in combinatie met de andere elementen in de ruimte zien. En altijd bij daglicht.
5. Het verkeerde materiaal
Vering kan een bank maken of breken. Er zijn drie verschillende soorten vering: no sag (Engels voor ‘niet zakken’), singels en boxspring (dubbele vering) . In het laatste geval zitten springveren in zowel de zitting als in de kussens, vergelijkbaar met een boxspringbed. Dit soort vering zie je vaak bij grote, klassieke banken. Vaak wordt bij de bank wel vermeld van welk type vering deze is voorzien, vraag anders de verkoper of verkoopster in de winkel. In de meeste moderne banken zitten singels (zeer sterke elastieken banden over de lengte van de bank) of no sag (stalen golvende veren die in de diepte in de bank zijn gezet). No sag-vering is in het algemeen kwalitatief beter, maar daardoor ook duurder. Vraag de verkoper in de winkel naar de vering en de garantievoorwaarden. Verder is ook de slijtvastheid van belang. Dit wordt uitgedrukt in Martindale. Let er bij een bank dus op dat de ‘Martindale’ hoog is. Denk bij materiaal ook aan onderhoud. Hier wordt soms te makkelijk aan voorbijgegaan. Na aanschaf van een bank vergeet men het onderhoud, terwijl dit enorm belangrijk is om de bank in goede conditie te houden. Informeer dus niet alleen naar de garantievoorwaarden, maar ook naar het juiste onderhoudsproduct.
6. Onvoldoende getest voor aanschaf
Natuurlijk moet de bank passen in de kamer, van goede kwaliteit zijn en er mooi uitzien, maar uiteindelijk moet je er gewoon lekker op kunnen zitten of liggen. De bank is bij uitstek dé plek in huis waar mensen relaxen, of dit nou op een harde of zachte bank is. Omdat ieder mens en ook iedere bank anders is, raden wij sterk aan om de bank in de winkel zeer goed uit te testen. Ga er op zitten en erin liggen in verschillende houdingen. Gebruik de bank zoals je dit thuis ook zou doen, alleen op deze manier kun je jezelf een goed beeld vormen. Wees er daarbij wel alert op dat elke bank fijn zit als je moe bent, dus ga bij voorkeur een bank proberen als je uitgerust bent!