Anodiseren is een oppervlaktebehandeling voor aluminium. De benaming is afkomstig van ‘anodisch oxideren’, zoals deze behandelmethode aanvankelijk werd genoemd. Maar waarom wordt aluminium nou precies geanodiseerd en hoe verloopt dit proces? En waar wordt geanodiseerd aluminium vooral ingezet? Lees er alles over in deze blog!
Het anodiseren van aluminium draait om een elektrochemisch behandelproces, waarbij een oxidelaag gevormd wordt op het materiaal. De oxidehuid die tijdens dit proces ontstaat vormt een beschermende laag op het materiaal. Interessant: de oxidelaag is geen aanvullende laag die op het materiaal aangebracht wordt, maar ontstaat gedurende het proces vanuit het gebruikte aluminium zelf. Daardoor is de oxidehuid volledig geïntegreerd in het aluminium en vormt het hiermee een sterke moleculaire verbinding.
Verschillende laagdiktes voor verschillende toepassingen
Het is mogelijk om met verschillende laagdiktes te anodiseren. Welke laagdikte gewenst is, is afhankelijk van de uiteindelijke toepassing van het materiaal. De gebruikte laagdiktes variëren van 5, 10, 20 tot 25 micron.
Bij de inzet van aluminium op binnenlocaties is een laagdikte van 5 tot 10 micron al voldoende. Buiten kiest men eerder voor een laag van 15 tot 20 micron. En de uiterste laagdikte van 25 micron wordt voornamelijk toegepast bij bewerkingen die veel te verduren krijgen van hun omgeving. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan aluminium platen en profielen die ingezet worden langs de kust of in industriële omgevingen waar veel zware chemicaliën gebruikt worden.
Aluminium anodiseren: de voordelen
Het anodiseren van aluminium biedt diverse voordelen. De voornaamste reden om aluminium te anodiseren is het beschermen van het materiaal. Het proces verhoogt de corrosieweerstand van het materiaal, waardoor het langer mooi blijft. De harde, slijtvaste laag die op het aluminium ontstaat beschermt het materiaal tegen invloeden van buitenaf. Hiermee wordt de duurzaamheid verbeterd, wat het aluminium een zeer duurzaam bouwmateriaal maakt. Dat maakt aluminium interessant voor diverse gevelbekleding toepassingen, waaronder aluminium waterslagen en sandwichpanelen.
De oxidelaag die gecreëerd wordt biedt meer dan alleen bescherming. Het levert ook op decoratief vlak meerwaarde op. Bij het anodiseren is het mogelijk om het aluminium diverse kleuren mee te geven. Daarnaast kunnen er ook verscheidene voorbewerkingen toegepast worden om het materiaal mee te verfraaien.
Een ander voordeel van geanodiseerd aluminium is de lage onderhoudsbehoefte. Onder normale omstandigheden, waarbij het aluminium op natuurlijke wijze gereinigd wordt door regen is eenmalige jaarlijkse reiniging al genoeg. Onder extremere omstandigheden, bijvoorbeeld binnen een zwaar industriële omgeving wordt aanbevolen om het aluminium tweemaal per jaar te reinigen.
Uiteindelijk zorgt anodiseren ervoor dat we nog langer gebruik kunnen blijven maken van aluminium producten. Het proces creëert een duurzaam en weerbaar materiaal, wat het aluminium geschikt maakt voor uiteenlopende toepassingen over de hele wereld.